vineri

19 aprilie, 2024

9 martie, 2023

În urmă cu câteva săptămâni discuțiile de pe Wall Street erau extrem de optimiste investitorii încercând să determine când ar putea marile bănci centrale să pună capăt ciclului de creștere a dobânzilor și chiar să înceapă reducerea costurilor de finanțare.

Situația s-a schimbat radical, piața de obligațiuni indicând acum că investitorii se așteaptă la o înăsprire mai abruptă a politicii monetare și o creștere a riscului de recesiune, pe măsura ce lupta bancherilor centrali cu inflația continuă, transmite Bloomberg.

Băncile centrale par a fi din nou prinse pe picior greșit, în contextul în care piața muncii din SUA se dovedește semnificativ mai rezilientă, redeschiderea post-pandemie a Chinei și o iarnă europeană blândă care mențin presiunile inflaționiste ridicate.


„În acest moment se simte că multe bănci centrale sunt încă în urma curbei și mai sunt multe de făcut”, a declarat Catherine Yeung, director de investiții la Fidelity International, cu sediul în Hong Kong, pentru Bloomberg.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed), a avertizat că datele solide din SUA fac probabil ca rata maximă a băncii centrale din SUA să fie mai mare decât anticipau în decembrie. El a mai precizat că Fed ar putea fi nevoită să reaccelereze ritmul majorărilor ratelor de dobândă la întâlnirea din 21-22 martie, la 50 de puncte de bază.

Economiștii au reacționat rapid, Goldman Sachs Group adăugând un sfert de punct procentual la prognoza privind rata maximă, ducând-o la un interval de 5,5% până la 5,75% – cu un punct procentual mai mare decât ținta actuală a oficialilor. Citigroup a procedat similar.

Investitorii și-au crescut, de asemenea, estimările pentru cât de mult va trebui Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze costurile împrumuturilor din zona euro.


Un număr din ce în ce mai mare de economiști consideră acum rata depozitelor va ajunge la 4%, de la nivelul actual de 2,5%. Robert Holzmann, membru în Consiliului guvernatorilor BCE, a sugerat chiar că ar urma patru majorări de jumătate de punct procentual, ceea ce ar duce vârful la 4,5%.

„Cu cât nuca inflației va fi mai greu de spart, cu atât mai multe daune va suferi economia”, a scris Kit Juckes, strateg valutar la Societe Generale SA, într-o notă transmisă miercuri investitorilor.

Băncile centrale din piețele emergente au încercat să atingă un echilibru dificil și caută în mare măsură oportunitatea de a opri înăsprirea. Pentru marile bănci centrale din SUA și Europa, totuși, singura cale este sus, consideră specialiștii.

„Credem că băncile centrale au mai mult de lucru”, a declarat Luigi Speranza, economist-șef BNP Paribas SA, într-un raport de marți. „Continuăm să credem că pentru restul acestui an nu se pune problema reducerii ratelor de dobândă de către marile bănci centrale.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: