miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2020

Investitorii în cele 84 de fonduri mutuale româneşti au depăşit panica încercată în luna martie şi au plasat în luna mai cu doar 27,2 milioane de lei mai puţin decât au retras, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Subscrierile nete negative (diferenţa dintre retrageri şi plasamente) din mai au fost de aproape 17 ori mai mici față de cele din aprilie, dar de peste 162 de ori inferioare celor din luna martie, aflată sub şocul declanşării stării de urgenţă.

Dimensiunea panicii din martie 2020 este exprimată de volumul uriaş al retragerilor nete, de 4,411 miliarde de lei, mai mare cu 26% faţă de cele din întreg anul 2018, un an de un optimism aparent paradoxal.


Astfel că retragerile (sau subscrierile negative) nete din mai 2020 sunt de 10,7 ori mai mici decât media lunară a retragerilor din 2018, un an în care creșterea veniturilor i-a încurajat pe români să-și cheltuie și economiile.

Randamente mari la acțiuni

Randamentele cele mai mari le au fondurile de acțiuni sau cu plasamentele cele mai mari în acţiuni. Astfel, cele mai performante fonduri după randamentul net de comisioane au fost:

Cei aproape 329.000 de investitori au o avere netă de 20,04 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) în fondurile mutuale românești, în creștere cu 1,2% față de aprilie, dar încă în scădere cu 19,6% față de decmbrie 2019.


În România mai sut distribuite şi 105 fonduri deschise străine care au înregistrat subscrieri nete de 5 milioane de euro.

Împreună cu acestea, cu fondurile închise de investiţii (care nu permit subscrierile şi retragerile continue ca fondurile deschise sau mutuale) activele nete totale ale fondurilor de investiţii disponibilşe în România se ridică la 42,3 miliarde de lei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: