27 noiembrie, 2020

Aproape jumătate dintre investitorii străini prezenţi în România (46%) şi-au anulat, diminuat sau și-au întrerupt proiectele în 2020, potrivit studiului EY Attractiveness Survey Romania.

Totuși, 41% dintre investitori consideră că România va fi mai atractivă din punctul de vedere al investiţiilor străine directe (ISD) după încheierea pandemiei și vor fi țintite mai ales lanțurile de aprovizionare.

Lanțurile de aprovizionare – cele mai atractive ținte post – pandemie

Pentru 35% dintre participanții la sondajul aferent studiului EY România cele mai atractive pentru investiții vor fi operaţiunile legate de logistică și lanţuri de aprovizionare, dar și proiectele de producție (34% dintre respondenţi).


Sectoarele-cheie care pot favoriza dezvoltarea economică a României în următorii ani, potrivit studiului EY România sunt: agricultura, sectorul IT şi industria de transporturi şi auto.

În schimb, marile probleme ale României sunt creşterea competitivităţii, educaţia, transformarea tehnologică şi infrastructura, care sunt zonele „în care România ar trebui să investească şi să-şi concentreze eforturile pentru a le îmbunătăţi”, potrivit studiului citat.

Ce-i trebuie României

Deciziile investitorilor se vor baza pe:

  • stabilitatea socială şi politică (66% dintre răspunsuri),
  • oferta de forţă de muncă, atât calificată, cât şi necalificată (65%) şi
  • competitivitatea ţării în materie de costuri (65%).

România ar trebui să îşi concentreze eforturile în domenii-cheie problematice precum:

  • educaţia (85% din răspunsuri),
  • transformarea tehnologică (81%) şi
  • infrastructura (80%).

Sectoarelor care ar putea accelera dezvoltarea României, investitorii străini au menţionat: agricultura (35%), sectorul IT (29%) şi cel al transporturilor şi auto (21%).

Regiunile fără investiții contribuie cel mai puțin la PIB-ul național

Deși tautologică, constatarea legăturii dintre investițiile străine și contribuția redusă la PIB-ul total al țării capătă o relevanță specială atunci când este susținută de cifre și grafic.

Regiunea Sud-Vest (Oltenia) are cota din PIB total cea mai mică (7,5%), fiind şi cea care a atras cele mai puţine proiecte de investiţii străine directe, după Regiunea Nord-Est, care are însă o contribuție de peste 10% din PIB .

Pe regiuni, în ultima decadă, majoritatea proiectelor de ISD au fost implementate în regiunea Bucureşti-Ilfov (59,3% din total în 2015), dar în ultimul an o creştere notabilă s-a putut observa în regiunea nord-vestică a României, de 11,8%. În aceeaşi perioadă, regiunea de sud a României (Muntenia) a atras cu 15,5% mai multe investiţii faţă de anul precedent.

Mai departe, Bucureştiul a atras 50% din numărul total de proiecte de ISD anunţate (o creştere de 10% faţă de anul anterior), urmat de Timişoara – cu o cotă de piaţă de 11,5%, şi de Iaşi – care atras doar 3,8% din numărul total de proiecte de investiţii.

Digitalul și serviciile pentru întreprinderi – cele mai atractive domenii până acum

Sectorul digital și cel al serviciilor pentru întreprinderi au atras cele mai multe proiecte de ISD programate în 2019, cu o cotă de piață de 36%, respectiv de 16,7% în cazul serviciilor pentru întreprinderi.

Aceste sectoare au generat împreună peste 50% din numărul total de noi locuri de muncă create.

Producția de utilaje și echipamente a generat al doilea cel mai mare număr de noi locuri de muncă în 2019 (1000 noi locuri de muncă și 18,2% din numărul total), chiar dacă au existat doar 4 proiecte de ISD anul trecut.

Industria agroalimentară are a treia cea mai mare atractivitatea pentru investiții, dar a generat mult mai puține noi locuri de muncă. „În noul context este un sector mult mai vulnerabil, ce a suferit pierderi de venituri pe fondul perturbărilor lanțurilor de aprovizionare provocate de COVID-19”, spune studiul EY România.

Pe locul 15 în topul atractivității în UE

În 2019 au fost anunţate, în România, 78 de proiecte de investiţii directe, în scădere cu aproximativ 28% faţă de anul anterior (113 proiecte în 2018), potrivit datelor EY România, ceea ce plasează țara noastră pe locul 15 în Europa în topul atractivităţii.

„O tendinţă similară s-a putut observa la nivelul întregii regiuni, ţările din Europa Centrală şi de Est înregistrând o scădere a numărului total de proiecte de ISD cu aproximativ 20% faţă de anul anterior”, constată EY România.

Valoarea investițiilor străine directe (ISD) s-a menţinut relativ constantă, la 5,17 miliarde de euro în 2019, față de 5,26 miliarde de euro în 2018.

Sursele investițiilor

Cele mai mari investiţii în România au venit de la firme înregistrate în:

  • Ţările de Jos (Olanda, cunoscută ca o gazdă ospitalieră a vehiculelor de investiții originare în alte țări) și anume 23,2% din soldul total,
  • Austria (12,6%) şi
  • Germania (12,3%), potrivit soldurilor ISD publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cele mai importante zece ţări investitoare au acoperit o cotă cumulată de 83,4% , iar principalele 20 de ţări investitoare o cotă de 95,4% din soldul total al ISD. Țările Uniunii Europene au înregistrat o cotă însumată de 89,5%.

Studiul EY Attractiveness Romania se bazează pe cercetarea în teren realizată de CSA Institute în perioada 17 – 31 iulie prin intermediul interviurilor telefonice cu 106 lideri din companii internaţionale relevante, dintre care 50% au deja investiţii în România, iar 50% nu desfăşoară în prezent activităţi în ţară.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă şi în România, din anul 1992, cu peste 800 de angajaţi de pe plan local şi în Republica Moldova,  furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, strategi şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: