joi

18 aprilie, 2024

10 decembrie, 2020

Investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 0,7% în trimestrul al treilea din 2020, însumând 27,2 miliarde de lei, reiese din datele comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea a fost generată de reducerea investițiilor în utilaje (inclusiv mijloace de transport), care au consemnat un declin de 10,2%. Creșteri s-au înregistrat la lucrări de construcții noi cu 4,9% și la alte cheltuieli cu 3,9%.

Datele cumulate pe primele nouă luni indică o creștere cu 0,7% a investițiilor nete realizate în economia națională, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Acestea au însumat 68,9 miliarde de lei.


Creștere s-a înregistrat la lucrările de construcții noi cu 6,4%. Scăderi s-au înregistrat la alte cheltuieli cu 13,8% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 3,0%.

Comerțul și serviciile, creștere însemnată a investițiilor

Investițiile realizate de companiile din comerț și servicii în primele nouă luni din 2020 au consemnat o creștere însemnată în structura investițiilor totale realizate la nivel național. Acestea reprezintă aproape 27% din total, față de circa 22% în aceeași perioadă a anului trecut.

Ponderi mai scăzut au avut în acest an investițiile în construcții, industrie și agricultură, reiese din datele INS.


Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: