fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Interviu Eric Stewart – președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român / Avem puțini prieteni ca România, dar companiile private nu urmează neapărat acest trend * Concurați pentru investiții cu multe țări, faceți un sistem atrăgător * Prefer 100 de investitori mai mici decât unul mare * Ar fi în interesul SUA ca România și Polonia să fie în programul Visa Waiver

de Anne-Marie Blajan 6.3.2015

EricStewartPhotoRomânia are un potenţial de investiţii este foarte mare în agricultură, IT, energie şi apărare, spune, într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano – Român. Şi totuşi, companiile americane nu s-au înghesuit să investească în România, iar în acest an vom vedea mai degrabă investiţii ale firmelor deja prezente aici, decât noi companii venind în economia românească.

***

cursdeguvernare.ro: Cum este văzută România de la Washington – haideți să vorbim mai întâi din punct de vedere politic?

Eric Stewart: Pozitiv.Celor interesaţi de ceea ce se întâmplă în Europa Centrală le este foarte clar că România este un jucător important în regiune, mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Celor care ne le e familiară România, probabil că nu îi dau multă atenţie. Însă noi, cei pe care ne interesează, ştim cât de important este ceea ce faceţi pentru Ucraina, pentru Republica Moldova şi faptul că România este printre cei mai apropiaţi şi puternici aliaţi ai noştri din lume.

Ca fost oficial guvernamental, pentru că am lucrat în administraţia anterioară, pot să spun că avem puţini prieteni despre care să putem spune că ne sunt prieteni mai buni decât România.

cursdeguvernare.ro: Situaţia politică s-a schimbat de ultima dată când aţi fost în România, avem un nou preşedinte, avem o nouă coabitare. Cum evaluaţi contextul actual pentru afaceri?

Eric Stewart: Am privit cu interes alegerile, întotdeauna o facem, pentru că sunt indicator al direcţiei ţării.

A fost un uriaş interes şi o mare surpriză când a câştigat Iohannis. Este prima mea vizită de la schimbarea preşedintelui şi ce pot spune din afară e că preşedintele şi premierul lucrează bine împreună, sunt doar câteva luni. Noi, cei din comunitatea de afaceri americană, ne bucurăm să vedem asta, pentru că e in interesul nostru.

O administraţie care funcţionează bine poate face lucruri.

România are potenţial în agricultură, energie, apărare şi IT

cursdeguvernare.ro: Dacă un prieten v-ar spune că are nişte bani pe care vrea să îi investească, ce i-aţi spune despre România, cum l-aţi convinge să investească în România? Cum aţi descrie mediul de afaceri de aici?

Eric Stewart: Dacă mă gândesc la companiile americane care sunt membre ale Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMCO), sunt foarte bullish – dacă e să folosesc un termen bursier (n.r. – foarte optimiste), sunt foarte puternice şi văd că România are un mare potenţial: în agricultură, energie, apărare, IT, domenii care încă nu sunt dezvoltate la potenţial.

Mulţi oameni vorbesc despre corupţie, despre transparenţă, bună guvernare – sunt factori importanţi, dar, sincer, companiile americane nu au prea multe probleme. Au multe oportunităţi. Şi când sunt probleme, am descoperit că guvernul este foarte dispus să lucreze cu noi pentru rezolvarea acestor probleme.

Chiar şi în SUA se fac multe greşeli, iar administraţia noastră ia măsuri care sunt neprietenoase mediului de afaceri, dar este dispusă să dialogheze cu noi pentru rezolvarea lor.

cursdeguvernare.ro: Vorbeaţi despre oportunităţi, totuși, nu am văzut multe companii americane investind în România în ultimii ani, e o problemă pe care și-o pun mulți. Le vom vedea în viitorul apropiat?

Eric Stewart: Sper că vom vedea mai multe companii americane. Adevărul este că România este una dintre cele 210 ţări din lume care concurează pentru capital şi investiţii.

cursdeguvernare.ro: Care vedeţi dvs. că sunt avantajele în această competiţie?

Eric Stewart: Faptul că este membru al UE, este unul dintre ele. Dacă este să vorbim sincer, un alt avantaj este faptul că România este o democraţie tânără, de 25 de ani, şi sunt multe lucruri care trebuie dezvoltate, multe lucruri ce trebuie aduse aici, servicii, lucruri care cer timp.

România a devenit tot mai puternică, de la an la an, situaţia s-a îmbunătăţit. Petrecem mult timp criticând lucrurile care nu merg bine, însă trebuie să ne uităm la 1999 şi la cum arată România acum şi putem spune că e o ţară diferită.

Aşa că sunt multe oportunităţi aici, este un hub, dezvoltarea în zona Dunării, a Mării Negre are potenţial.

În plus, sunt trendurile recente ca multe dintre birourile companiilor din Vest să se mute aici. Sau chiar companii din SUA.

Unul dintre avantajele certe ale României, şi concurează cu Polonia în această privinţă, este în IT. Am văzut multe companii mutându-se aici, pentru că vor să profite de tinerii inteligenţi şi talentaţi din domeniu.

Însă o provocare pentru România este dimensiunea ţării, a populaţiei, 21 de milioane de oameni. În concurenţa cu China, India, Brazilia… Iar dacă te uiţi în Europa, este printre ţările medii spre mari, iar acesta este un criteriu pentru companiile care vor să facă afaceri în ţară şi, în al doilea rând să exporte de aici.

Promovarea României este meseria mea, iar ceea ce fac eu în Washington este să petrec mult timp arătându-le oamenilor de afaceri care sunt aspectele bune ale României şi să văd care sunt problemele lor, ce îi împiedică să investească în România. Şi să aduc aici, în dialogul cu autorităţile, mesajul lor.

Iar asta a fost misiunea vizitei mele de acum, m-am văzut cu mulţi miniştri (n.red. : de Externe, de Finanţe, al Sănătăţii, etc) şi le-am transmis întrebările lor şi am vrut să vedem cum găsim împreună soluţii.

Faceți un sistem atrăgător – concurați pe investiții cu multe țări

cursdeguvernare.ro: Şi, concret, ce le-aţi transmis miniştrilor români? Care sunt problemele, preocupările oamenilor de afaceri americani?

Eric Stewart: Unele au legătură cu Bruxelles-ul. Comisia Europeană impune norme, în special în domeniul mediului, care au un impact negativ asupra unor ţări ca România, mai ales în agricultură, unde România are potenţialul de a fi o putere europeană. Dar este legată de reglementări privind mediul, care sunt foarte populare la Bruxelles, la Comisie.

M-am văzut cu ministrul de Finanţe în această după-amiază şi i-am spus că vrem să vedem mai multe măsuri care să stimuleze investiţiile străine în România, care să determine companiile să vină aici.

Fie că vorbim despre credite fiscale sau despre deduceri de taxe, trebuie să existe creativitate. Am fost încântat că mi-a dat proiectul de reformă fiscală, strategia, nu am avut timp să îl citesc, dar am avut o scurtă discuţie pe marginea lui. Pare un proiect bun, sunt multe aspecte pozitive ale reformei fiscale care vor interesa companiile americane.

Dar revenim la ideea de concurenţă cu alte ţări, de aceea vorbesc despre crearea unui sistem atrăgător. Sunt multe ţări care concurează pentru capital şi trebuie să fiţi atrăgători, cu atât mai mult în aceste condiţii.

Trebuie ca măsurile luate să aibă un asemenea impact încât consiliile de administraţie din Washington, SUA sau Europa să poată spune: “Aţi văzut ce face România. Vor investiţii, sunt agresivi”.

Le-am mai spus miniştrilor pe care i-am întâlnit că aş vrea să văd o agenţie de promovare în străinătate pentru comerţ şi investiţii. Din câte ştiu eu, o astfel de agenţie nu există în România.

Nu exista nici în SUA acum 5 ani, dar acum o avem. Eu credeam că suntem singura ţară care nu are o astfel de agenţie. Dar România are nevoie să dezvolte o astfel de instituţie care să caute companii care să investească aici.

Trebuie să existe o strategie pentru a atrage din ce în ce mai multe companii. Pentru că lumea e plină de oportunităţi şi este multă concurenţă. Concurenţa e bună, dar asta înseamnă că România trebuie să facă mai mult.

cursdeguvernare.ro: În ce măsură scandaluri de corupție care implică şi companii, cum este cazul Microsoft, influenţează opinia oamenilor de afaceri americani despre mediul de business din România? Nu este singura ţară în care au existat astfel de probleme, dar …

Eric Stewart: Nu ajută. Nu contează cine are dreptate şi cine nu, cine ce a făcut, însă nu ajută nici imaginii României, nici celei a Microsoft.

Companiile private nu urmează neapărat trendul relației bilaterale strategice

cursdeguvernare.ro: România a devenit un pivot în regiune în contextul crizei din Ucraina, orientarea sa euroatlantică nu poate fi pusă la îndoială. Oamenii spun: vin americanii – cu trupe, nave şi avioane pentru exerciţii, dar vor urma şi banii americani? Când vor veni banii, când vor veni şi companiile? Relaţia politică şi strategică este foarte bună, dar la relaţia economică mai trebuie lucrat. Cum ?

Eric Stewart: Cred că niciun pilon al relaţiei bilaterale nu este mai important decât cel economic.

Dacă te uiţi la două țări care au puternice legături economice, constaţi că ele niciodată nu se află în conflict. Este o istorie lungă care ne dovedeşte asta. Partea politică poate fi fluctuantă şi schimbătoare, a arătat istoria.

SUA şi România au o relaţie strategică incredibilă, la fel şi una politică. Cum am spus, despre puţini putem spune că ne sunt mai buni prieteni decât România.

Relaţia comercială se dezvoltă, dar nu este la nivelul celei politice şi strategice. Este o componentă a relaţiei româno-americane şi este o preocupare română şi americană de ceva vreme pentru a susţine crearea unui mediu care să fie primitor pentru mai multe companii, afaceri.

Ştiu că Departamentul de Comerţ al SUA va avea o misiune de afaceri în România în luna mai. Eu aduc întotdeauna oameni de afaceri, dar eu sunt în sectorul privat. Este întotdeauna bună iniţiativa statului, administraţiei, transmite întotdeauna un semnal puternic, bun.

Dar nu aş spune că, fiindcă SUA contribuie la securitatea ţării, a regiunii, sectorul privat va urma această tendinţă. Vor veni bani pentru că vorbim despre diferite servicii, de care sper să beneficieze companiile româneşti.

Dar nu este neapărat un mod de gândire al companiilor americane să spună: Se întăreşte componenta cooperării militare, mergem şi noi acolo.

Ele sunt influenţate de ceea ce face România: de fiscalitate, de statul de drept, de modul în care administrația tratează companiile și mediul de afaceri.

TTIP: trebuie găsite puncte comune, nu să ne blocăm în neînţelegeri

cursdeguvernare.ro: Vorbeaţi despre UE şi Uniunea şi SUA negociază acum TTIP. Sunt multe puncte de dispută, se discută foarte mult despre clauza ISDS. Cum vedeţi, în final, soluţionarea acestui blocaj?

Eric Stewart: TTIP este un proiect uriaş. Eu cred că trebuie să ajungem la puncte comune, să ne concentrăm asupra aspectelor asupra cărora suntem de acord, să eliminăm tarife, bariere, iar dacă reuşim asta va fi un rezultat bun pentru ambele părţi şi vom reuşi să stabilim agenda globală.

Sunt două dintre cele mai mari pieţe din lume şi dacă ajungem al un numitor comun, chiar dacă ajungem la doar o treime din ceea ce se negociază, tot este cel mai mare rezultat, cel mai mare acord de liber-schimb negociat. Va fi un rezultat uriaş.

Dar dacă ne cramponăm de lucrurile asupra cărora nu cădem de acord, atunci nu vom ajunge la niciun rezultat. Dar va trebui să existe o decizie referitoare la aspectele asupra cărora trebuie să ne concentrăm.

Prefer 100 de investitori mai mici decât unul mare

curs de guvernare.ro: Diplomaţii americani au atras adesea atenţia asupra impredictibilităţii legislative şi asupra nevoii de a anunţa din timp măsurile legislative care vizează mediul de business. Vizitaţi, în calitatea pe care o aveţi, România de ani de zile. S-a schimbat ceva în acest sens?

Eric Stewart: Am auzit astfel de nemulţumiri de la oamenii de afaceri. Este nevoie de predictibilitate, stabilitate şi transparenţă. Sunt esenţiale pentru a face investiţii într-o ţară.

Am descoperit însă, mai ales în discuţiile cu miniştri, că există multă deschidere. I-am întrebat pe miniştrii pe care i-am întâlnit dacă pot să vin însoţit de o misiune economică şi să discutăm problemele şi am găsit o deschidere foarte mare.

Vă dau un exemplu în care am colaborat foarte bine. În domeniul medical. În ultimul an am avut un dialog care a adus la un loc companiile private, Ministerele Sănătăţii şi Economiei, agenţiile medicale, asiguratorii, în acelaşi timp. Asta nu se mai întâmplase. Toate au impact asupra deciziilor din domeniul medical.

Dacă îi întâlneai separat, mesajele erau divergente, nu erau întotdeauna de acord unele cu altele. Însă dialogul a ajutat să ajungă toate la aceeaşi opinie. Şi, în cele din urmă, să se creeze mediul în care guvernul să aibă grijă de oameni şi mediul în care să le fie bine şi companiilor.

cursdeguvernare.ro: Vorbiţi despre un domeniu care nemulţumeşte pe toată lumea în România, atât pe pacienţi, cât şi pe medici şi pe cei care lucrează în sistem. Cum vedeţi investiţiile străine în Sănătate?

Eric Stewart: Sistemul medical este un business incredibil de dificil pentru că e personal, individual şi ne afectează pe toţi. Vrei să faci totul bine, dar e foarte greu ca asta să se întâmple.

Şi noi avem probleme în SUA. România poate îmbunătăţi lucrurile, pe unele le-a şi făcut, am auzit numai lucruri bune despre cardurile de sănătate. Unele lucruri se fac bine, altele nu, dar asta este ideea, să creăm mediul pentru dialog, pentru inovaţie şi investiţii.

cursdeguvernare.ro: Vom vedea investiţii americane mari în România anul acesta?

Eric Stewart: Nu m-aş concentra pe mari investitori, mai companii, ci aş prefera 100 de companii mici decât una mare.

cursdeguvernare.ro: Companiile mici au o apetenţă pentru investiţii şi pentru risc mai mică, dacă nu sunt garanţii şi sunt mai precaute decât cele mari. E o decizie mai dificilă pentru companiile mici să investească în străinătate.

Eric Stewart: Aveţi dreptate. Şi sunt şi mai puţin experimentate. Dar le vrem pe toate, toate categoriile.

Toată lumea vrea mari proiecte, care creează mii de locuri de muncă. Dar asta se întâmplă rar. Noi vrem să vedem stabilitatea în care companiile mici sau mijlocii fac investiţii constante.

Veţi vedea anul acesta că investitori deja prezenţi în România vor face mari investiţii şi sunt importante pentru creşterea economică.

Eric Stewart: Congresul SUA este un haos. Mulţi congresmeni nu ştiu că România nu este în programul Visa Waiver

cursdeguvernare.ro: Când vorbim despre relaţia româno-americană ajungem inevitabil să vorbim despre faptul că românii au nevoie de viză pentru SUA. AMCO a ajutat în efortul de lobby al României în Congresul SUA. În opinia dvs. vor mai avea românii mult de aşteptat până la includerea în programul Visa Waiver?

Eric Stewart: Din păcate, cred că da. Este un subiect căruia i-am dedicat mult timp, autorităţile române au lucrat mult la acest subiect. Nici polonezii nu sunt în programul Visa Waiver.

Dar situaţia nu arată bine deloc. Congresul nu face nimic pentru a rezolva acest gen de probleme. Şi e păcat. Pentru că transmite un semnal foarte prost celor doi aliaţi foarte puternici ai SUA: nu vă place suficient de mult pentru a vă include în programul Visa Waiver.

Iar asta nu este adevărat. În conversaţiile mele cu membri ai Congresului – şi avem atât de mulţi noi membri ai Congresului – am descoperit că nici nu au habar despre acest subiect. Şi este important să le spunem că doi dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi sunt în afara programului Visa Waiver.

Şi că ar fi în avantajul nostru să îi includem în acest program, pentru că dacă sunt înauntru vom face schimb de date, vom obţine mai multe informaţii despre cei care călătoresc şi astfel ne apropiem mai mult, din punctul de vedere al securităţii. Asta este ironia: e în intersul nostru să avem aceste două ţări în program.

Şi cred că Homeland Security spune asta, însă Congresul este un haos. Este o situaţie nefericită. Speram că acest Congres va face mai multe, pentru că, în mod cert, nu poate face mai puţine decât anteriorul. Dar este o situaţie nefericită şi România şi Polonia sunt blocate în acestă situaţie internă.

Ştiu că preşedintele a promis de mai multe ori că va rezolva această siuaţie în timpul administraţiei sale, sperăm că va rezolva situaţia în următorii doi ani.

***

Eric Stewart este preşedintele Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO).În administraţia Bush Jr., adjunctul subsecretarului pentru Europa în departamentul Comerţului din SUA. A fost responsabil pentru programele de dezvoltare, politici şi strategii al căror scop a fost consolidarea poziţiei comerciale a SUA în Europa.

AMRO este o organizaţie non-profit cu sediul la Washington, care are drept obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România. A fost lansat în 25 ianuarie 2012, la Washington, având iniţial 10 companii membre.

În prezent, AMRO are în componenţă 16 companii americane de renume, cum ar fi Chevron, ExxonMobil, ADM, Smithfield, Raytheon, MetLife, Cargill, Amgen, Timken, Mega, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Honeywell, Baxter, CNH, şi Warburg Pincus, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări.

Misiunea Consiliului este de a contribui la consolidarea schimburilor economice şi investiţiilor dintre România şi SUA, aprofundarea relaţiilor bilaterale şi informarea opiniei publice în legătură cu importanţa acestora.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.3.2015

Un raspuns

  1. lucian barbonta
    9.3.2015, 2:17 pm

    Este adevarat ca daca americanii pentru care noi romanii avem un adevarat cult aici in tara la noi nu stiu mare lucru despre noi,nici noi nu stim multe despre ei cu bune si cu rele ,ar fi cazul ca cei care sunt platiti pentru. asta. sa o faca efectiv

Lăsați un comentariu


Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult

Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult