sâmbătă

27 iulie, 2024

17 iulie, 2024

Bloomberg a mers la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, pentru a discuta cu Donald Trump teme de larg interes, pentru americani și pentru lumea întreagă. Dacă un lucru iese în evidență din interviul Bloomberg Businessweek cu Trump (realizat înainte de nominalizare și de atentatul la adresa sa), este acela că este pe deplin conștient de puterea pe care o deține președintele Statelor Unite – și are toate intențiile de a o folosi.

Într-un interviu amplu despre afaceri, economie globală și geopolitică, el spune că, dacă va câștiga, va fi în regulă cu ideea de a proteja Taiwan de agresiunea chineză și cu eforturile SUA de a-l pedepsi pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

„Acum cunosc pe toată lumea. Acum sunt cu adevărat experimentat”

Donald Trump crede că înțelege pârghiile puterii mult mai profund acum, inclusiv importanța selectării persoanelor potrivite pentru locurile de muncă potrivite. „Am avut oameni grozavi, dar am avut niște oameni pe care nu i-aș mai alege a doua oară”, spune el. „Acum cunosc pe toată lumea. Acum sunt cu adevărat experimentat.”


În primul său mandat, Donald Trump a spulberat tradiția republicană de lungă durată de a favoriza comerțul liber. El spune că va merge mai departe dacă va fi reales.

Tarife pentru toată lumea, inamici și aliați

În interviu, el oferă o apărare pasionată tarifelor americane – l-a studiat pe Wiliam McKinley (cel de-al douăzeci și cincilea președinte al Statelor Unite – n. red.), numindu-l „Regele Tarifelor” – pentru a arăta că intenționează să majoreze taxe nu doar asupra Chinei, ci și asupra Uniunii Europene.

„McKinley a făcut această țară bogată”, spune Trump. „A fost cel mai subestimat președinte.” În lectura istoriei de către Trump, succesorii lui McKinley i-au risipit moștenirea în programe guvernamentale costisitoare, cum ar fi new deal – „toată chestia aia cu parcuri și baraje”, a precizat Trump – și au ”otrăvit pe nedrept” un instrument important pentru politicile economice.

„Nu pot să cred câți oameni sunt negativi la tarife, care sunt de fapt inteligente”, spune Trump. „Omule, este bine pentru negociere. Am avut băieți, am avut țări care ne erau extrem de ostile care au venit la mine și mi-au spus: Domnule, vă rog încetați cu chestiile tarifare.”


Trump este dornic să prescrie același ”medicament”, inclusiv aliaților europeni. El spune că ar impune un tarif general de 10% pentru importurile din alte țări, invocând o litanie familiară de plângeri despre faptul că țările străine nu cumpără suficiente bunuri americane.

„Uniunea Europeană sună frumos, dar ne tratează violent”

„Uniunea Europeană sună atât de frumos”, spune Trump. „Iubim Scoția și Germania. Ne plac toate aceste locuri. Dar odată ce treci peste asta, vezi că ei ne tratează violent.” Trump menționează reticența din Europa de a importa automobile și produse agricole din SUA drept factori cheie ai deficitului comercial de peste 200 de miliarde de dolari, o statistică pe care o consideră o măsură critică a echității economice.

Ca și în multe alte domenii, Trump vede comerțul în termeni personali. El vorbește despre asta ca și cum ar fi o negociere privată între el și lideri străini recalcitrați care înțeleg foarte bine că exploatează SUA și, prin urmare, trebuie să fie înfrânți.

Animat, povestește o conversație cu Angela Merkel, pe atunci cancelarul Germaniei. ”Angela, câte Forduri sau câte Chevrolet sunt în mijlocul Munchenului acum?” își amintește că a întrebat. El imită accentul german al lui Merkel ca răspuns: „Oh, nu cred multe”. „Ce zici de niciuna?” spune că a replicat rapid.

Mulțumit că și-a ilustrat punctul de vedere, Trump se întoarce la reporterii Bloomberg. „Ei ne tratează foarte rău”, spune el. „Dar schimbam toate acestea și acea cultură.” Aduceți-mă înapoi la Casa Albă, sugerează el, și va termina treaba.

Taiwan să plătească SUA pentru protecție

Viziunea tranzacțională a lui Trump asupra politicii externe și dorința lui de a „câștiga” fiecare înțelegere ar putea avea ramificații pe tot globul – și chiar să rupă alianțele SUA.

Întrebat despre angajamentul Americii de a apăra Taiwan de China, Trump arată clar că, în ciuda sprijinului bipartizan recent pentru Taiwan, el este în cel mai bun caz nehotărât în privința stopării agresiunii chineze. O parte din scepticismul său se bazează pe resentimente economice. „Taiwan ne-a luat afacerea cu cipuri”, spune el. „Vreau să spun, cât de proști suntem? Ne-au luat toată afacerea cu cipuri. Sunt extraordinar de bogați.” Ceea ce vrea este ca Taiwan să plătească SUA pentru protecție. „Nu cred că suntem diferiți de o poliță de asigurare. De ce? De ce să facem asta gratis?”

Un alt factor care îi alimentează scepticismul este ceea ce el consideră ca fiind dificultatea practică de a apăra o insulă mică de pe cealaltă parte a globului. „Taiwan este la 9.500 de mile distanță de SUA, dar la 68 de mile distanță de China.”

Abandonarea angajamentului față de Taiwan ar reprezenta o schimbare dramatică în politica externă a SUA – la fel de semnificativă ca și oprirea sprijinului pentru Ucraina. Dar Trump pare gata să modifice radical termenii acestor relații.

”Mohammed bin Salman Al Saud mă place, eu îl plac pe el”

În schimb, părerile sale despre Arabia Saudită sunt mai favorabile. El spune că a vorbit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud în ultimele șase luni, deși refuză să detalieze natura și frecvența discuțiilor lor.

Întrebat dacă își face griji că creșterea producției de petrol și gaze din SUA i-ar supăra pe saudiți, care doresc să-și mențină primatul în energie, Trump răspunde că nu crede, arătând încă o dată către o relație personală. „El mă place, mie îmi place de el”, spune el despre prințul moștenitor. „Vor avea întotdeauna nevoie de protecție… nu sunt protejați în mod natural.” El adaugă: „Îi voi proteja întotdeauna”.

Trump îi dă vina pe Joe Biden și pe fostul președinte Barack Obama pentru erodarea relațiilor SUA cu Arabia Saudită, spunând că au împins acea țară către un adversar cheie al Statelor Unite. „Nu mai sunt cu noi”, spune el. „Sunt cu China. Dar ei nu vor să fie cu China. Vor să fie cu noi.”

Trump are motive dincolo de politica externă americană pentru a favoriza legături mai strânse cu saudiții. Pentru el sunt în joc sute de milioane de dolari. Pe 1 iulie, Trump Organization și DAR Global au anunțat planurile de a construi un Trump Tower și un hotel de lux în Jeddah. Un fond de investiții fondat de ginerele său Jared Kushner a primit 2 miliarde de dolari din fondul de investiții al guvernului saudit.

Aliații occidentali ai SUA se blindează în fața perspectivei de a discuta din nou cu Trump

Aliații occidentali – familiarizați acum cu abordarea personală și mercurială a lui Trump față de politica externă – iau măsuri ample pentru a se pregăti pentru posibila lui întoarcere la Casa Albă.

Acestea includ creșterea cheltuielilor pentru apărare, transferul controlului asupra ajutorului militar pentru Ucraina către NATO, cursa pentru îmbunătățirea relațiilor cu consilierii lui Trump și grupurile de reflecție afiliate și contactarea guvernatorilor și liderilor de gândire republicani pentru a-i ghici intențiile.

La summit-ul NATO de la Washington, președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților să acționeze rapid pentru a-și ajuta țara să respingă invazia Rusiei, în loc să aștepte rezultatele alegerilor din noiembrie pentru a decide ce să facă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: