29 ianuarie, 2016

andrei nastaseSocietatea civilă din Republica Moldova, opoziţia parlamentară şi partidele extraparlamentare decid vineri asupra acţiunilor care vor fi întreprise în continuare în încercarea de a declanșa alegerile anticipate în Republica Moldova.

Cu cîteva zile înainte de acest eveniment, Andrei Năstase, liderul platformei civice Demnitate și Adevăr și președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a fost la București, oferind o perspectivă clară a situației din Republica Moldova.

Într-o discuție cu cursdeguvernare.ro, Andrei Năstase explică percepțiile greșite pe care le-a întâlnit la București și de ce Vladimir Plahotniuc este un pericol pentru regiune, nu doar pentru Republica Moldova.


cursdeguvernare.ro: Într-o perioadă în care lucrurile par să se precipite la Chișinău ați venit la București. De ce?

Am venit la București să conving media și mediul politic că există o percepție puțin eronată la București asupra a ceea ce se întâmplă la Chișinău.

La Chișinău nu protestează în stradă simpatizanții sau reprezentanții forțelor pro-moscovite împotriva unui guvern pro-european. La Chișinău protestează întreaga țară împotriva unei guvernări corupte, oligarhizate. Protestele încearcă să prevină instalarea unei dictaturi criminale.

cursdeguvernare.ro: Cereți alegeri anticipate. La București pare paradoxal că și forțele pro-est, și cele pro-vest au solicitări comune…


Unul dintre obiectivele platformei civice pe care o conduc, prevăzut în Manifestul de constituire din data de 24 februarie 2015, este consolidarea societății civile indiferent de opțiunile politice ale cetățenilor. În momentul în care au fost epuizate toate mijloacele de presiune asupra guvernului pentru a îndeplini revendicările populare s-a ajuns la revendicări de ordin politic. Am cerut prima oară demisii și, în cele din urmă, a apărut solicitarea alegerilor anticipate. Aceste solicitări au coincis cu solicitările formulate de simpatizanții unor mișcări sau partide de altă orientare decât cea proeuropeană.

În aceste condiții, când toată lumea solicită alegeri anticipate, a fost justificat ca, în ciuda orientărilor politice externe diferite pe fond, toată lumea să se adune într-un singur loc pentru a presa în favoarea declanșării alegerilor anticipate.

Platforma civică Demnitate și Adevăr, apoi un consiliu al Marii Adunări Naționale, apoi segmentele sociale care au aderat la mișcarea noastră au agreeat ideea protestelor comune. Am condiționat însă participarea comună de lipsa drapelelor de partid și a însemnelor vectoriale: pro-est sau pro-vest.

Protestul comun, să îl numim așa, a fost aprobat printr-o rezoluție a unui for civic foarte larg, la care au participat elitele societății moldovenești, ONG-uri, reprezentanți ai formațiunilor politice extraparlamentare. Nu a fost o decizie a mea, a fost o decizia întregii societăți civile.

Dar trebuie înțeles: Nu există niciun fel de parteneriat politic cu cei de la partidele pro-moscovite, nu există nici un fel de alianță, nici un fel de asociație. Pur și simplu, asistăm la un protest la care participă și unii, și alții în susținerea unui deziderat cetățenesc comun. Mai mult, nici în viitor  nu vor exista asocieri politice de acest tip, nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Nostru.

cursdeguvernare.ro: Vladimir Plahotniuc este principalul inamic. De ce?

Partidul Democrat este o grupare criminală care în ultima perioadă a încropit o majoritate pe bază de șantaj, de dosare penale,  pe filmulețe porno- nu urmărește altceva decât instalarea la Chișinău, cât de curând, a dictaturii lui Plahotniuc. Poate în România prea puțini știu cine este Plahotniuc, dar noi cu siguranță știm trecutul său.

Vreau să vorbesc de influența sa în media, pentru că este o chestiune care privește direct Bucureștiul. TVR se difuza pe o frecvență cu acoperire națională în Republica Moldova. Această televiziune a fost privată de Plahotniuc de frecvența națională. În momentul de față,  TVR-ul de la Chișinău nu mai prezintă importanță – a fost o înțelegere între cei de la Chișinău și cei de la București. TVR nu mai are ratingul de altădată, în schimb canalele de televiziune ale lui Plahotniuc transmit azi pe acea frecvență  națională propaganda Moscovei.

Ne temem de ce va urma. În scurt timp expiră mandatul președintelui Timofti, iar ținta lui Plahotniuc este accederea în funcția de președinte al Republicii.

Dacă protestele vor înceta, dacă populația va cădea în capcana populismelor întinse de guvernul Filip, riscăm ca peste o lună și jumătate să avem în fruntea statului să avem un criminal.

cursdeguvernare.ro: Nu poți să dărâmi o țară doar ca să-l dai jos pe Plahotniuc, spunea fostul președinte Traian Băsescu….

Nu vreau să intru în polemică cu fostul președinte. Vreau doar să precizez pentru domnia sa, pentru întreaga clasă politică de la București și pentru media române: dacă Plahotniuc nu va fi înlăturat cât de curând, atunci el va dărâma o țară. Și când spun țară, mă refer la mai mult decât Republica Moldova.

cursdeguvernare.ro: A fost un moment în care președintele Timofti părea dispus să facă orice pentru normalizarea situației din Republica Moldova. Ce n-a funcționat?

Președintele a ținut piept atâta timp cât a contat mai mult susținerea protestatarilor și, mai important, a ambasadelor occidentale. Așa cum ne-a comunicat și fostul purtător de cuvânt, Vlad Țurcanu, asupra președintelui s-au amplificat presiunile interne. Din ce cunosc, până la ora 7 seara, candidatul care urma să fie anunțat era Ion Sturza. Au fost însă presiuni extraordinare să nominalizeze pe cineva mult mai maleabil, mai controlabil. Așa s-a ajuns la varianta Ion Păduraru- un om aflat în relații apropiate cu Plahotniuc. Așa se explică și cedarea slui Păduraru rapidă. A fost un joc de influențe în care președintele Timofti a cedat forțat de circumstanțe- atunci când îți este în joc viața, libertatea, atunci când în joc este libertatea copiilor tăi este mult mai complicat.

Trebuie să avertizez Bucureștiul, la Chișinău lucrurile sunt mult mai complicate, iar România trebuie să fie mult mai atentă. În Republica Moldova suntem în pragul instaurării unei dictaturi criminale, care va genera instabilitate nu doar în Moldova, ci în întreaga regiune.

cursdeguvernare.ro: În rezumat: legeri anticipate, cu orice preț. Puteți însă participa la aceste alegeri?

Există pericolul să fim blocați să participăm în alegeri cu partidul pe care îl fondăm. Dar asta nu ar justifica oprirea solicitări de organizare a alegerilor anticipate. Nu e în joc partidul pe care îl conduc, ci însăși existența statului. Tehnic, avem soluție de ieșire din impas, putem constitui un bloc de 2-3 formațiuni proeuropene care să vină în alegeri cu o listă comună a celor mai buni reprezentanți ai lor. Am discutat deja această posibilitate și cu formațiuni politice și cu reprezentanți ai societății civile, care vor avea locurile lor pe listă.

cursdeguvernare.ro: Sondajele par să nu vă avantajeze, nu riscați ca opțiunea proeuropeană să ajungă minoritară într-un viitor parlament?

Opțiunile electorale anunțate sunt cunoscute: 50-50, între pro-europeni și pro-estici. Numărul mare de indeciși, care depășește 40%, va înclina însă balanța spre vectorul european. Astăzi, noi mai avem o șansă ca opțiunea pro-europeană să se mențină și să câștige în Republica Moldova. Cred că nu există riscuri pentru schimbarea orientării Republicii Moldova, dacă în alegeri venim cu figuri noi, credibile. Dacă alegerile vor fi însă amânate, abia atunci există riscul ca cifrele să se schimbe în defavoarea noastră.

cursdeguvernare.ro: Pare că nu luați în calcul puterea propagandei moscovite…

Cel mai mare rău care se întâmplă acum la adresa vectorului european nu-l face Rusia, nu-l face Putin, nu-l fac partidele promoscovite, îl fac cei care azi sunt în Parlament și se pretind pro-europeni dar în realitate sunt fie oportuniști, fie hoți ordinari, ca Plahotniuc.

cursdeguvernare.ro: Voința străzii este sfidată la Chișinău însă, realist vorbind, lipsesc mijloacele constituționale pentru schimbarea regimului politic…

Există un real pericol ca să ne confruntăm cu o dictatură pe care nu o vom putea da jos decât prin acțiuni mai puțin democratice.

Noi vom intensifica protestele. Vom recurge la acțiuni civilizate, dar mult mai drastice decât cele din trecut. Care vor fi aceste acțiuni, vom decide la Forumul civic pe care îl organizăm vineri.

cursdeguvernare.ro: Cum caracterizați răspunsul oferit de România solicitărilor formulate de premierul Filip?

Reacția României este binevenită. Moldova are nevoie ca de aer de sprijin financiar, dar acesta nu poate fi acordat necondiționat și nici fără supraveghere pentru că în continuare pot fi sifonate miliarde din rezervele naționale.  Dacă nu ar fi procedat așa, mă tem că România ar fi fost acuzată la Chișinău de sprijinirea unui guvern antipopular. Premierul Cioloș vorbea de o listă de reforme care va fi transmisă guvernului Moldovei. Aceasta ar trebui să coincidă cu solicitările formulate de societatea civilă de la Chișinău. Din păcate, nu avem un canal de comunicare cu autoritățile de la București, însă  vineri este programat Forumul civic, și ne gândim să punem în discuție asemenea abordare și ne gândim să transmitem la București un set de revendicări din care Guvernul României ar putea să se inspire.

cursdeguvernare.ro: Reformele cer timp, aveți exemplul României, unde lucrurile nu s-au schimbat de pe o zi pe alta….

Sigur, reformele cer timp. Problema este că actuala putere nu este dispusă să schimbe nimic. Există, de 2-3 ani, note ale partenerilor de dezvoltare care indică măsuri concrete de reformă. Nu s-a făcut nimic. Societatea civilă protestează de mai bine de un an cerând reforme concrete. Nu s-a schimbat nimic. De ce? Moldova are, din nou, exemplul României. În momentul în care începi reforma, în momentul în care dai libertate sistemului de justiție și instituțiilor de drept, mai devreme sau mai târziu ajungi pe banca acuzaților și de acolo și până la pușcărie nu mai este mult. Iată de ce Plahotniuc și anturajul său nu sunt dispuși să treacă la reforme, de ce numai alegerile anticipate sunt singura soluție.

cursdeguvernare.ro: Cine să facă aceste reforme la Chișinău?

Societatea civilă își pune acum speranța în 3 entități: Platforma Demnitate și Adevăr, în jurul căreia s-au adunat oameni de mare valoare, formațiunea în curs de edificare a Maiei Sandu, care întrunește și aceasta multe personalități, apoi este Ion Sturza, care a venit cu o garnitură bună. Nu vrem să ne oprim aici, vrem să extindem colaborarea cu alte componente democratice, astfel încât să avem o alternativă bună, nu actualei puteri, care nu mai are nicio șansă, ci partidelor care optează pentru o apropiere de est.

cursdeguvernare.ro: PLDM nu figurează printre aliați. De ce?

Dacă Iurie Leancă face dovada că nu este captivul oligarhilor, pentru că la Chișinău se simte că, în Parlament, nu prea face opoziție PD, atunci poate fi și el un partener. El este un bun specialist, opțiunea sa proeuropeană este incontestabilă, dar trebuie să ne lămurească anumite ezitări.

cursdeguvernare.ro: Propuneți figuri noi pentru politica moldovenească. Cum compensați lipsa de experiență?

Eu, de exemplu, sunt avocat de meserie, sunt fost procuror. Nu am experiență politică și cred că asta mă avantajează în procesul de edificare a unei noi clase politice moldovenești. Știu că și în România au existat experiențe similare- mă refer la Alianța Civică și la Partidul Alianței Civice. Trebuie să admit că ne-am inspirat din această experiență românească. Am studiat îndeaproape cum a evoluat politic PAC și vă asigur că nu vom repeta greșelile acestora. Partidul nostru nu se va îndepărta de cei care l-au emanat, vom merge împreună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

toate comentariile

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: