miercuri

17 aprilie, 2024

15 octombrie, 2019

SUA au impus sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a anunţat administraţia americană.
Congresul SUA ameninţă însă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei.

Pe de altă parte, în Europa, Josep Borrell, viitorul Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a anunțat că toate statele membre au fost de acord, luni, cu  oprirea vânzărilor de armament în Turcia.


Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.

Situația din teren – trupele regimului de la Damasc au ajuns în nord și sunt pregătite de confruntarea cu turcii

Mii de soldați și zeci de tancuri ale Armatei Siriene au ajuns deja în nordul țării, ca să-i ajute pe kurzi în lupta cu invazia turcească. Cele două tabere, adversare până acum în războiul civil care a distrus Siria, au anunțat duminică un acord împotriva Ankarei, pentru amplasarea armatei siriene în apropierea graniței „în sprijinul Forțelor Democratice Siriene (FDS)”, principala alianță a combatanților kurzi și arabi, dominată de YPG.

Trupele siriene au intrat în orașul kurd Manbij luni, la o oră după ce trupele speciale americane și-au retras ultimele echipamente grele.


Manbij este una dintre localitățile pe care Turcia o vizează în ofensiva sa din nordul Siriei, este situat la 30 de km de graniță și aflat sub controlul kurzilor. Este prima dată după 2012 când forțele regimului pătrund în acest oraș.

Președintele turc Recep Erdogan a spus că dorește să alunge toți kurzii din Manbij, ca să aducă acolo arabi. Liderul de la Ankara a declarat că SUA a fost de acord cu această mișcare încă de anul trecut, când kurzii au eliberat orașul de ISIS.

„Înțelegerea noastră cu SUA a fost ca teroriștii (kurzii- n.red) să plece din Manbij în 90 de azi. A trecut un an. Noi, Turcia, nu o să intrăm în Manbij. Adevărații stăpâni ai acelei zone, arabii, vor merge acolo. Politica noastră impune ca ei să se așeze acolo și noi să le garantăm securitatea” a spus Erdogan.

Sancțiunile stabilite de SUA

  • Sunt vizați miniştrii Energiei, Apărării şi de Interne, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate.
  • Ministerele Apărării şi Energiei sunt vizate și ca instituţii.
  • Decretul semnat de preşedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrării persoanelor sancţionate pe teritoriul Statelor Unite.

„Dacă operaţiunea Turciei continuă, aceasta va agrava o criză umanitară deja gravă şi în plină creştere, cu consecinţe potenţial dezastruoase”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat ce a însoțit anunțul sancțiunilor.

”Pentru a evita noi sancţiuni impuse în cadrul acestui nou decret prezidenţial, Turcia trebuie să pună capăt imediat ofensivei sale unilaterale în nord-estul Siriei şi să reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea” în regiune, a avertizat el.

UE – După Franța și Germania, și Cehia a blocat exporturile de armament

Luni seară, Cehia a anunţat oprirea vânzărilor de echipamente militare spre Turcia. „Cehia suspendă cu efect imediat emiterea de licenţe pentru exporturile de echipamente militare în Turcia”, a declarat Jan Hamacek, ministrul ceh de Interne, citat de Agerpres.

Franţa şi Germania suspendaseră deja exporturile de armament spre Turcia, iar luni, la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, s-a convenit ca toaate statele membre să procedeze la fel.

„Există un angajament puternic din partea tuturor membrilor Consiliului UE de a lua măsuri pentru oprirea vânzărilor de armament în Turcia”, a declarat luni seară Josep Borrell, ministrul spaniol de Externe şi viitorul Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: