luni

22 aprilie, 2024

15 februarie, 2022

Cancelarul german Olaf Scolz și președintele rus Vladimir Putin au discutat marți 3 ore la Kremlin fără ca părțile să fi ajuns la o soluție de rezolvare a crizei ucrainene.
Putin insistă că în Dombas se petrece ”un genocid” și că problema aderării Ucrainei la NATO trebuie clarificată acum.
Scholz afirmă că posibilitățile rezolvării pe căi diplomatice a tensiunilor din jurul Ucrainei nu au fost epuizate.

Cancelarul Olaf a fost așezat la aceeași masă lungă la care a stat și Emmanuel Macron, motivul fiind același: la fel ca președintele Franței, cancelarul german a refuzat să fie testat pentru coronavirus de medici ruși.

La începutul discuțiilor, Vladimir Putin i-a transmis șefului guvernului de la Berlin că cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este o prioritate pentru Rusia, care consideră Berlinul ca fiind unul dintre principalii săi parteneri.


La finalul discuțiilor, în cadrul conferinței de presă comune, Olaf Scholz a afirmat: „Războiul nu trebuie să înceapă”.

„Să nu intram într-o situație fără ieșire, care s-ar transforma într-o tragedie pentru toată lumea”, a adăugat cancelarul, cu referire la rezoluția adoptată marți de Duma de Stat prin care cere președintelui Putin să recunoască independența republicilor separatiste din Ucraina.

Replica lui Vladimir Putin a fost: ”Am vorbit destul de deschis despre cererile și propunerile Federației Ruse către SUA și NATO referitoare la prezentarea Federației Ruse de garanții juridice de lungă durată privind securitatea Rusiei.
Am vorbit, de asemenea, despre nepermiterea extinderii NATO spre est, renunțarea la dislocarea armelor de atac în apropiere de hotarele Federației Ruse și revenirea capacităților NATO, dar și a infrastructurii acesteia, la realitățile anului 1997, așa cum prevede actul fundamental dintre Rusia și NATO. Rusia nu poate închide ochii la cum NATO și SUA trag spre ele avantajele de securitate”.

Principalele declarații ale lui Olaf Scholz:

  • Toată lumea trebuie să respecte acordurile de la Minsk. Recunoașterea Independenței Donetskului și Luganskului ar deveni o catastrofă politică și o încălcare flagrantă a înțelegerilor de la Minsk; 
  • Nu am exclus niciun subiect din discuțiile noastre, țările noastre sunt legate foarte mult în mod istoric și cultural. Au fost cel puțin 1000 de evenimente în care s-au discutat probleme comune germano-rusești;
  • Dialogul trebuie să respecte inviolabilitatea granițelor Ucrainei. Trebuie să avansăm cu aceste discuții;
  • Un atac asupra Ucraina va avea repercursiuni, toată lumea este conștientă de asta.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

  • Trebuie să oferim un răspuns la întrebarea privind aderarea Ucrainei la NATO acum. Sperăm că preocuparea noastră va fi ascultată de partenerii noștri și luată în serios.
  • În ce privește rachetele cu rază mică și medie, suntem gata de discuții. Toate aspectele discutate de noi trebuie puse într-o singură discuție, fără să le divizăm pe capitole. În ceea ce privește programul nuclear vreau să precizez că pozițiile noastre sunt oarecum similare;
  • Ne-am dori să rezolvăm și să discutăm despre integritatea Ucrainei cu autoritățile din Lugansk și Donețk. Conducerea Ucrainei refuză să respecte Acordurile de la Minsk și acțiunile convenite în formatul de discuții Normandia; 
  • În ultimii 30 de ani ni s-a spus că nu va exista deloc o extindere a NATO, dar astăzi vedem infrastructura Alianței occidentale „chiar la ușa noastră”;
  • Vrem să negociem, vrem să evităm un război în Europa, de aceea am cerut garanții pentru securitatea noastră, dar nu am primit un răspuns satisfăcător de la Washington și NATO. Suntem gata să discutăm despre asta. Răspunsuri la cererile noastre e singurul mod în care dialogul poate avea loc;
  • Votul din Duma de Stat reflectă opinia publică. Cei mai mulți cetățeni din Federația Rusă susțin cetățenii din Donețk și Lugansk. Cei mai mulți parlamentari au votat rezoluția. Noi trebuie să facem tot ce putem pentru a rezolva problemele din Donbas. Contez pe partenerii noștri din UE și NATO să ia deciziile corecte.

Înaintea întâlnirii sale cu Putin, Olaf Scholz a participat la o ceremonie la Moscova unde a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: