fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Cartofii şi legumele – marile probleme ale pieței românești: Producția vegetală pe 2019 – în scădere.

Producţia vegetală anunţată pentru anul 2019 a scăzut cu peste două milioane de tone şi a ajuns la circa 29,5 milioane tone. Cinci șesimi din… Mai mult

31.03.2020

La obiect

19 parlamentari reiau asaltul eșuat al lui Darius Vîlcov asupra furnizorilor de combustibili în agricultură, în favoarea marilor distribuitori

Un grup de 19 parlamentari încearcă modificarea Codul fiscal pentru a scoate din piata comerciantii engross de produse accizate (combustibili) care nu au depozite proprii.… Mai mult

30.03.2020

Analiză

Exportul românesc: balanța dintre „Materii prime” și „produse finite” – cheia drasticului deficit comercial

România a încheiat anul 2019 cu un deficit comercial crescut la 17,28 miliarde euro, adică nu mai puțin de 7,8% din PIB. În contextul acestui… Mai mult

30.03.2020

Întâlnirea Iohannis – Trump, rezultate: Ce se poate face și ce ar trebui făcut

de Iulian Soare , 22.8.2019

În urma întâlnirii Iohannis-Trump – moment de politică externă semnificativ, mai ales din perspectiva președintelui Iohannis – există două documente oficiale:

Declarația comună a celor doi președinți și Memorandumul de Înțelegere pe tema securității rețelelor 5G.

Ambele descriu accentele viitoare ale parteneriatului strategic româno-american.

E vorba de securitate – cu componentele apărare, comunicații și energie – și de dorința americană de îmbunătățire a mediului investițional din România.

În ceea ce privește securitatea comunicațiilor, atât Ministerul de Externe cât și ANCOM au anunțat public că susțin principiile enunțate în Memorandum, semn că problema securității rețelelor 5G va face obiectul unei viitoare reuniuni CSAT. Cu concluzii, foarte probabil, care nu vor fi pe placul companiilor chineze prezente în România.

Celelalte chestiuni sunt mai nuanțate și, spun experți consultați de cursdeguvernare.ro, ridică câteva probleme statului român.

Unanimitate pe 5G

Memorandumul semnat la 20 august, la Washington, “se aliniază propunerilor de la Praga privind securitatea reţelelor electronice aferente tehnologiei 5G”, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, condus astăzi de Ramona Mănescu (ALDE).

Memorandumul reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României și Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G, menționează MAE:

Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenţei echitabile, a transparenţei şi a respectului faţă de lege.

Memorandumul evidenţiază importanţa protejării reţelelor de comunicaţii electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferenţelor şi recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securităţii implementării tehnologiei 5G.

Memorandumul se aliniază Propunerilor de la Praga privind securitatea reţelelor electronice aferente tehnologiei 5G.

Propunerile de la Praga sunt rezultatul discuțiilor purtate de reprezentanți din peste 30 de țări și reprezintă un set de principii ce pot fi folosite de statele membre pentru siguranța noii generații de rețele mobile în contextul îngrijorărilor legate de folosirea echipamentelor Huawei.

Reamintim: UE a decis să nu interzică folosirea echipamentelor Huawei, dar pregătește recomandării ce permit evitarea unor vulnerabilități cibernetice implicate de amestecul statului chinez.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, după întâlnirea cu omologul american, Donald Trump: “În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, care gestionează licitația pentru 5G, a declarat pentru Europa Liberă că este foarte posibil ca memorandumul încheiat la Washington între România și SUA să fie adoptat rapid de Guvern.

”Din punctul nostru de vedere, nu se schimbă procedura și nici calendarul de acordare de licențe 5G. Dacă vor veni clarificări, nu pentru noi, pentru că este o licitație a statului, sigur, ținută de ANCOM, referitoare la spectrul pe care se dezvoltă tehnologiile 5G, este foarte bine. Cred că în perioada următoare vor exista clarificări, astfel ca, cei care vor depune oferte să poată să facă o ofertă realistă”, afirmă Sorin Grindeanu.

Statul român contează pe un preț de plecare de 2 miliarde de lei pentru întregul pachet de frecvențe pe care îl scoate la licitație, în benzile cuprinse între 700 Mhz si 3,8 Ghz.

Răzvan Nicolescu: Ar fi bine dacă am rezolva în cooperare cu SUA și problemele grave ale sectorului nuclear

În ceea ce privește domeniul energetic, Statele Unite vizează două aspecte: deblocarea proiectelor energetice din Marea Neagră și intrarea pe piața energie nucleare civile. Acest din urmă lucru nu pune în pericol anunțatul proiect comun româno-chinez pentru dezvoltarea capacităților adiționale de la Cernavodă.

”Orice cooperare cu Statele Unite e importantă, dar trebuie să fim foarte atenți la ce ne angajăm, ce promitem, pentru că dacă nu vom fi capabili să livrăm aceste promisiuni vom avea o relație deteriorată față de relația excelentă de astăzi. Pledez pentru onorabilitate în relația cu oricine”, afirmă Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, fost ministru al Energiei, actual partener Deloitte Romania.

Din punct de vedere al sectorului nuclear, Răzvan Nicolescu spune că în România există trei probleme grave:

  • Nu avem o soluție pe termen lung pentru depozitarea deșeurilor radioactive
  • Nu mai avem capacitatea să furnizăm uraniu prelucrat centralei de la Cernavodă
  • Avem o problemă gravă de personal

”Cred că și România ar trebui să aibă obiective clare și ar fi minunat dacă aceste trei chestiuni ar figura pe agenda relației cu Statele Unite”, afirmă Răzvan Nicolescu.

”În ceea ce privește climatul investițional și proiectele din Marea Neagră, e important să le deblocăm urgent. Toate statele din regiune se pregătesc de criză, își cresc ambițiile pe componenta de investiții naționale. Noi ne ocupăm cu creșteri de pensii și salarii, vedem că investițiile statului lipsesc și ne bazăm strict pe investițiile capitalului privat. Cred că trebuie neapărat găsită o soluție aici, practic statul nu investește un leu în proiectele din Marea Neagră, dar ar putea obține imediat miliarde”, mai spune fostul ministru al Energiei.

Iulian Fota: Dacă tot e an electoral, să deschidem dezbaterile pe politica externă

Fost consilier prezidențial, Iulian Fota atrage atenția că, în materie de securitate, cooperarea cu Statele Unite în domeniu este una largă: ”nu discutăm doar de trupe, ci de multe alte domenii- cibersecurity, intelligence și altele”.

Cu amendamentul că nu sunt disponibile detalii, deocamdată, Iulian Fota spune că disponibilitatea anunțată de președintele Iohannis ca România să găzduiască un număr mai mare de militari americani ar putea însemna de fapt ”operaționalizarea unor decizii adoptate la precedentele summit-uri NATO, unde SUA au acceptat să trimită un număr de ofițeri în cadrul comandamentului din România, dar care încă nu au sosit”.

”Dacă va fi să discutăm de sute de militari americani în plus, sau mai mult, atunci e altceva, dar nu cred, deocamdată, să ne aflăm în paradigmă nouă”, spune Iulian Fota.

Chestiunea de substanță ridicată de fostul consilier prezidențial este însă alta: ”Întâlnirea președintelui Iohannis cu președintele Trump ne obligă  să clarificăm câteva elemente de politică externă”.

”Nu cred, de exemplu, că România are stabilită o politică vizavi de relația cu China. Este pentru prima dată când vă că începe o discuție aplicată pe componenta de securitate a rețelelor 5G și nu am sentimentul că noi ne-am pregătit pentru discuția asta, că am știut dinainte ce vrem, așa cum știu SUA ce vor în relația cu China.

Apoi, a reînceput de ceva vreme discuția pe Rusia- președintele Trump a tratat chestiunea pentru presă, în prezența președintelui Iohannis, președintele Macron vorbise pe tema asta câteva zile înainte. Mă întreb, din nou, noi știm exact ce politică avem față de Rusia?

La fel, toată lumea vorbește de securitatea la Marea Neagră dar noi așteptăm ca alții să facă ceva. Noi nu știm, cel puțin eu n-am aflat, care e poziția noastră în chestiune, pe ce piloni se bazează securitatea la Marea Neagră…

Vizita asta ne-a arătat că România, ca țară, ca clasă politică, e defazată, e deconectată de la politicile globale, că temele de politică externă ni le bagă alții pe geam, pe ușă…

Dacă tot e an electoral, mă aștept să deschidem această dezbatere aplicată pe teme de politică externă pentru că suntem total descoperiți aici”, afirmă Iulian Fota.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.8.2019

Un raspuns

  1. Petronela Popa
    28.8.2019, 12:57 pm

    Adică,sunt lăsate să funcționeze facutati particulare și postliceale la care au acces și cei fară diploma de bacalaureat.Examenele sunt formale-
    niște teste deja publicate.Absolvenții lor se angajeaza pe baza acestor diplome și in continuare, trebuie să,, cotizam”, la gramadă, pentru cursuri de perfectionare pentru niște,,, loaze”, care nu au învățat nici când trebuia!Pe de altă parte, sunt angajați care cotizează deja la organizatii profesionale, care organizează cursuri de pregatire continua. Deci, vom continua să continuăm!

Lăsați un comentariu


Stiri

[P] PPE a adoptat Pactul european de Solidaritate – măsuri pentru revenirea economiei europene

Vladimir Ionescu

Grupul PPE din Parlamentul European preia inițiativa în lupta împotriva Coronavirusului odată cu adoptarea unui Pact european de solidaritate, constând în măsuri imediate de combatere… Mai mult

Stiri

Premierul anunță o formă de șomaj tehnic pentru o anumită parte a sectorului bugetar

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri seara că Guvernul ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public,… Mai mult

Stiri

LIVE Joi, ora 15.30 VIDEO CONFERINȚĂ „CoronaDigitalizarea: Soluții de accelerare a interacțiunii online dintre stat și companii”

Redacţia

CursDeGuvernare.ro, în parteneriat cu CIO Office din cadrul Secretariatului General al Guvernului, vă invită să participați joi, 9 aprilie 2020, în intervalul 15.30 – 18.00 la… Mai mult

Stiri

PSD forțează schimbarea conducerii Consiliului Concurenței, președintele scos de Senat din procedura de numire

Razvan Diaconu

Senatul a adoptat miercuri, într-o şedinţă online, modificările propuse la legea Consiliului Concurenţei de către senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, în baza cărora preşedintele… Mai mult

Europa

Comisia invită statele membre să prelungească până la 15 mai restricția privind călătoriile neesențiale în UE

Victor Bratu

Comisia Europeană invită statele membre să prelungească până la 15 mai restricția temporară privind călătoriile neesențiale în interiorul UE. Restricția de călătorie, precum și invitația… Mai mult

Europa

Ambasadorii UE aprobă Inițiativa europeană de Investiții – toate fondurile structurale pot fi utilizate în lupta contra pandemiei. Mai e nevoie de încă 2 aprobări

Victor Bratu

Comisia Europeană anunță miercuri că ambasadorii statelor membre la Bruxelles au aprobat, fără modificări, Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative). Inițiativa este una dintre… Mai mult

Europa

Economia Franței – declin de 6% din PIB în T1, cea mai abruptă cădere post-război

Alexandra Pele

Economia Franței a înregistrat în primele trei luni ale anului cel mai abrupt declin de la cel de-Al Doilea Război Mondial, de 6% din PIB,… Mai mult