fbpx

La obiect

Scădere îngrijorătoare a producției industriale

România a consemnat în luna mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, acest rezultat a… Mai mult

13.07.2021

Analiză

Importurile duduie mai tare ca economia: Deficitul comercial la 5 luni, deja 4% din PIB. Sectorul mașini s-a întors pe minus în aprilie

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro sau 4% din PIB-ul pe 2021,… Mai mult

12.07.2021

Analiză

Veniturile populației au ajuns la 2.000 de lei/lună/persoană – cum au evoluat până aici câștigurile și cheltuielile unei gospodării

Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2021 arată că veniturile gospodăriilor populației au crescut cu 7% în termeni nominali față de același trimestru din… Mai mult

12.07.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății – 400 de mil. euro pentru repararea platformei electronice a Casei și transformarea ei într-un sistem eHealth, prin adăugarea unor module

Aproximativ 400 milioane de euro din PNRR vor fi dirijați pentru digitalizarea Sănătății, pentru componentele unui sistem integrat eHealth ce va viza platforma electronică  a… Mai mult

11.07.2021

Întâlnirea Biden – Putin: decizii și poziții anunțate la cald

de Iulian Soare , 16.6.2021

biden putin geneva

Joe Biden și Vladimir Putin au purtat miercuri prima discuție față în față în Elveția, la Geneva. Conferințele de presă ulterioare au arătat un Vladimir Putin care nu pare să își facă mari speranțe de apropiere de Statele Unite: ”Nu am iluzii cu privire la SUA. Nu există prieteni în timp ce ne apărăm interesele țării.” Reacția președintelui rus cumva confirmată de declarația lui Joe Biden: ”Agenda noastă are în centru interesele poporului american”.

Oficial, cele mai importante decizii transmise după întâlnirea Biden – Putin sunt:

  • decizia de redeschidere a relației diplomatice, cei doi ambasadori, american și rus, urmând să revină fiecare la postul său
  • decizia de a începe ”consultări” în domeniul securității cibernetice – Joe Biden i-a dat lui Putin o listă cu 16 entități critice pe care să nu le atace sub nicio formă niciodată
  • posibilul schimb de prizonieri

Întâlnirea a durat în total 3 ore – o primă rundă de discuții în format restrâns (doar cei doi ședi de stat, care au fost însoțiți de miniștrii de Externe) a durat 2 ore, iar runda de discuții în format extins s-a încheiat după o oră. Casa Albă estimase inițial durata întrevederilor la 4 sau 5 ore.

Semn că relația este departe de a fi remediată, Vladimir Putin a anunțat că Joe Biden nu l-a invitat la Casa Albă, președintele precizând că nici el nu a lansat o invitație de a vizita Kremlin.

După sfârșitul reuniunii, cei doi șefi de state au susținut, separat, conferințe de presă. Prima a fost cea a lui Vladimir Putin.

Conferința de presă Vladimir Putin:

vladimir putin geneva

Conferința de presă a lui Vladimir Putin a durat o oră. În declarațiile sale, președintele Rusiei l-a descris pe Joe Biden ca fiind ”un om de stat experimentat”, făcând o diferență clară între actualul și fostul președinte. ”Este foarte diferit de Donald Trump”, a spus Vladimir Putin.

Consultări bilaterale în domeniul securității cibernetice: problema există

Răspunzând unei întrebări a CNN, Vladimir Putin a spus că atmosfera întâlnirii nu a fost una ostilă. ”Nu cred că a fost niciun fel de ostilitate. Ba, dimpotrivă”, a răspuns președintele. El a insistat că discuțiile au fost de fapt ”foarte constructive”, ambele părți arătând ”dorința de a o înțelege pe cealaltă”.

Ca exemplu, Vladimir Putin a anunțat că a convenit cu președintele Biden să ”demareze consultări” în domeniul securității cibernetice. Nu a lipsit însă precizarea: ”Cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume provin din spațiul american”

Ambasadorii se reîntorc la post

Președintele Rusiei a mai anunțat presa că la reuniune s-a decis ca ambasadorii lor să se reîntoarcă la post iar relația diplomatică să fie reluată.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, și ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, sunt de mai multe luni retrași din ambasade din cauza escaladării tensiunilor diplomatice dintre cele 2 țări.

”Cine zice ăla e” – răspunsul preferat de Putin

Vladimir Putin a contracarat orice critică la adresa acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului, condamnând la rândul său Statele Unite pentru favorizarea violențelor armate și a loviturilor cu drone.

Joe Biden l-a descris recent pe Vladimir Putin drept un ”killer”, iar președintele Rusiei nu a scăpat ocazia de a riposta, spunând că în Statele Unite, în marile orașe, în fiecare zi sunt împușcați oameni. ”Cine este killerul?” a întrebat retoric Vladimir Putin.

Președintele rus a mai răspuns întrebărilor care s-au referit la încarcerarea lui Alexei Navalnii echivalând situația cu cea a participanților la revoltele de la Capitoliu, soldate cu moartea a 5 oameni.

Vladimir Putin a afirmat că insurgenții au mers la Capitoliu cu ”solicitări cu caracter politic” și au fost închiși pentru asta.

Conferința de presă Joe Biden – lista dată lui Putin:

joe biden geneva

Conferința de presă a lui Joe Biden a durat 30 de minute.

Președintele american a prezentat o nouă fațetă a discuțiilor, începând prin a anunța că i-a transmis lui Vladimir Putin că un eventual deces al lui Alexei Navalnii în penitenciar va genera ”consecințe devastatoare pentru Rusia”.

Joe Biden a arătat în discursul său că a bifat multe puncte din agenda cu care venise la summitul din Elveția, amintind posibila cooperare în dosarul Iran și în ceea ce privește retragerea trupelor americane din Afghanistan.

În ceea ce privește Ucraina, Joe Biden a anunțat că a transmis ”angajamentul neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială” a acestui stat.

Lista celor 16 entități critice care nu trebuie atacate niciodată, pe care Biden i-a dat-o lui Putin

Joe Biden a fost întrebat dacă i-a spus lui Vladimir Putin cum va răspunde administrația sa dacă ar exista un atac cibernetic rus asupra infrastructurii critice din SUA.

„I-am arătat că avem o capacitate cibernetică semnificativă și el o știe. Am subliniat, dacă încalcă normele de bază, vom răspunde”, a răspuns Joe Biden. Președintele Biden a menționat că i-a dat președintelui rus o listă cu 16 entități de infrastructură critică care ar trebui să fie interzise pentru atacuri, fie cibernetice sau de altă natură.

Președintele SUA părea oarecum încrezător că Putin va respecta avertismentele sale, spunând: „Cred că ultimul lucru pe care și-l dorește acum este un război rece”.

Navalnii și Capitoliul – o comparație ridicolă, răspunde Biden

Presa i-a cerut lui ui Joe Biden să răspundă lui Vladimir Putin, care a comparat încarcerarea adversarilor săi politici, precum Alexei Navalny, cu acuzațiile depuse împotriva celor care au participat la asaltul Capitoliului din 6 ianuarie.

“Cred că este o comparație ridicolă”, a declarat Biden reporterilor la Geneva.

Președintele SUA a insistat că există o mare diferență între a lua cu asalt Capitolului cu arme și dreptul de a cere organizarea de alegeri libere și corecte.

Președintele SUA a menționat că a subliniat importanța drepturilor omului în întâlnirile sale cu Putin. El a ridicat, de asemenea, problema posibilei eliberării a lui Paul Whelan și Trevor Reed, doi foști pușcași marini americani în prezent închiși în Rusia. Posibilitatea eliberării celor doi este însă  legată de acceptul unui schimb de prizonieri.

Joe Biden nu crede că Vladimir Putin se va schimba

Joe Biden nu a răspus unui reporter care l-a întrebat dacă, după întâlnirea de azi, și-a reconsiderat convingerea că Vladimir Putin nu are „suflet”, așa cum a susținut după o întâlnire din 2011 cu liderul rus. În loc de răspuns, Biden și-a pus ochelarii de soare și a început să se îndepărteze de podium, spunându-le reporterilor: „Mulțumesc foarte mult”.

În timp ce pleca, președintele a mai dialogat cu presa, răspunzând iritat când un reporter l-a întrebat de ce este atât de încrezător că Putin își va schimba comportamentul.

Joe Biden a susținut că este o interpretare greșită a comentariilor sale, spunând: „Nu sunt sigur că își va schimba comportamentul”. În schimb, el a afirmat că un răspuns global unitar la acțiunile Rusiei ar pune presiune pe Putin să se schimbe.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.6.2021

Un raspuns

  1. Observator
    16.6.2021, 10:47 pm

    Ce articol trist de partizan

Lăsați un comentariu


Europa

Decizie / Ungaria va refuza ajutorul UE post-pandemie, dacă el va fi condiționat de abrogarea legii privind LGBT

Iulian Soare

Ungaria nu va accepta bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie, dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea legii care interzice ”propaganda homosexuală”… Mai mult

Stiri

Rectificarea bugetară / Ministerul Educației cere fonduri pentru un plus de 6.000 de rezidenți 

Vladimir Ionescu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Guvernului alocarea, la rectificarea bugetară, a fondurilor corespunzătoare unui număr suplimentar de peste 6.000 de rezidenţi… Mai mult

Stiri

Sectorul 1 are, temporar, încă un operator de salubritate. Salariații Brai-Cata au început ridicarea gunoaielor

Vladimir Ionescu

Sectorul 1 are un nou operator de salubritate, ce va asigura colectarea deșeurilor cel puțin 30 de zile. Contractul, în valoare de 62.900 de lei… Mai mult

Europa

Senatul francez îmblânzește, sub presiunea protestelor, noile restricții propuse de guvern

Iulian Soare

Senatul francez a votat duminică dimineaţa, cu numeroase amendamente, proiectul prin care guvernul propune vaccinarea anti-Covid obligatorie a personalului sanitar şi extinde utilizarea certificatelor medicale… Mai mult

Stiri

Prima floare din România protejată la nivel european ar putea fi Tuberoza de Hoghilag

Vladimir Ionescu

Tuberoza de Hoghilag ar putea fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european, scrie Agerpres. Producătorii din Hoghilag, judeţul… Mai mult

Europa

Scandalul folosirii WhatsApp pentru spionarea unor politicieni cu softul Pegasus: compania acuză producătorul softului

Iulian Soare

Şeful WhatsApp confirmă că softul israelian Pegasus a fost folosit, de cei care au cumpărat acest produs, pentru a sparge conturile de pe această platformă… Mai mult

Europa

Proteste în mai multe orașe din Franța și Italia, față de “didactura sanitară”

Iulian Soare

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă în mai multe orașe din Franța și Italia, țări ce au introdus permisul de sănătate, care condiționează de vaccinare… Mai mult