joi

25 aprilie, 2024

22 octombrie, 2021

Situaţia din Siria şi eforturile pentru limitarea programului nuclear iranian se numără printre subiectele discutate de președintele Vladimir Putin și noul premier israelian, Naftali Bennett, în prima lor întâlnire oficială, care are loc vineri, la reședința din Soci a liderului rus.

„Depunem eforturi pentru restabilirea statalităţii Siriei, pentru consolidarea ei. Sunt aspecte problematice aici, sunt multe. Dar există puncte de convergenţă şi posibilităţi de cooperare. În special pe probleme legate de combaterea terorismului”, a spus Vladimir Putin, citat de EFE, agenție preluată de Agerpres.

Este de aşteptat, precizează agențiile străine de presă, ca premierul israelian să insiste asupra programului nuclear iranian la discuţiile cu liderul rus. La sfârşitul lunii septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Bennett a acuzat Iranul că a depăşit „toate liniile roşii” şi a reafirmat că statul israelian „nu va permite” Teheranului să se doteze cu arma atomică.


Rusia face parte dintre semnatarii acordului din 2015 de la Viena asupra programului nuclear al Iranului, alături de Germania, China, SUA, Franţa şi Marea Britanie.

SUA, în timpul administrației conduse de Donald Trump (2017-2021), s-au retras trei ani mai târziu din acest acord destinat să limiteze programul nuclear al Iranului, dar succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, a transmis în repetate rânduri că doreşte să revină la masa negocierilor. Președintele Biden a criticat politica iraniană a predecesorului său, considerând-o un eşec. În acelaşi timp, Joe Biden a pus nişte condiţii precise Iranului, spunând că dacă Teheranul reîncepe să respecte prevederile acordului, Statele Unite revin în cadrul său. Biden a alimentat astfel un fel de joc diplomatic în care fiecare dintre părţi s-a invitat reciproc să facă primul pas, observa The New York Times.

Negocierile privind relansarea acordului au fost reluate în aprilie la Viena, dar sunt suspendate din iunie după alegerea președintelui iranian ultraconservator Ebrahim Raisi.

„De obicei avem multe probleme pe care putem şi trebuie să le rezolvăm. Sper foarte mult ca, în pofida luptelor politice interne, inevitabile în orice stat, guvernul dumneavoastră să ducă o politică de continuitate în privinţa relaţiilor ruso-israeliene”, a declarat Vladimir Putin, primindu-l pe prim-ministrul israelian la reşedinţa sa Bociarov rucei din Soci, celebră staţiune situată pe coasta rusă a Mării Negre.


Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia a dezvoltat o „relaţie destul de profesionistă şi de încredere” cu guvernul precedent condus de premierul Benjamin Netanyahu, cu care preşedintele rus a avut numeroase întâlniri şi sincronizare în multe dosare.

Premierul Bennett: Israelienii îl consideră „un prieten foarte apropiat” pe Vladimir Putin

Vizita lui Bennett în Rusia coincide cu aniversarea a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a spus liderul rus, potrivit afirmaţiilor sale difuzate de Kremlin.

În acest context, Vladimir Putin a reamintit că Israelul găzduieşte poate cea mai mare comunitate de rusofoni (vorbitori de limbă rusă) din străinătate, aproximativ un milion de persoane, imigranți sau descendenţi ai imigranţilor din ţările fostei URSS, transmite Agerpres.

„În orice caz, suntem încântaţi să-l vedem pe şeful guvernului israelian în Rusia. Bine aţi venit!”, a spus Vladimir Putin, felicitându-l pe Bennett pentru noua sa funcţie.

Naftali Bennett a afirmat la rândul său că israelienii îl consideră „un prieten foarte apropiat” pe preşedintele rus. „În cei peste 20 de ani aţi întărit legăturile dintre ţările noastre şi le-aţi ridicat la acest nivel. Aş dori să vă spun, în numele întregii ţări, al tuturor cetăţenilor, că vă vedem ca pe un prieten foarte apropiat şi adevărat al statului Israel”, a mai spus premierul israelian.

„Legăturile între Rusia şi Israel reprezintă un element important al politicii externe israeliene”, a subliniat Bennett înainte de plecarea sa spre Soci, făcând referire la statutul special al Rusiei în regiune şi rolul său internaţional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: