La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Analiză

Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE

Potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru primul semestru din 2019, România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatori la gazele naturale, alături de Ungaria.… Mai mult

01.12.2019

Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Întâlnire Kerry-Lavrov în Elveția: Avertisment cu aplicarea de noi sancţiuni, dacă acordul de la Minsk nu se respectă

de Anne-Marie Blajan 2.3.2015

kerry lavrov genevaSUA speră ca acordul de încetare a focului în Ucraina să fie implementat în câteva ore, a spus secretarul de stat american marţi, după întâlnirea cu omologul său rus. John Kerry a rpecizat însă că l-a avertizat pe Serghei Lavrov că rusia riscă să suporte consecinţele dacă acest lucru nu se întâmplă.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse a afrmat că au fost „progrese tangibile” în ceea ce priveşte armistiţiul. Atât armata ucraineană, cât şi separatişii, ăşi retrag armamentul greu de pe linia frontului convenită la Minsk.

Tensiunile însă continuă în estul Ucrainei, undeluptele din ultimele zile pun în pericol fragilul acord de încetare a focului.

John Kerry a mai spus că încetarea focului trebuie respectată pe întreg teritoriul, altfel noi sancţiuni vor fi impuse Rusiei. Însă s-a declarat optimist că acest lucru se va întâmpla şi este o chestiune de ore, de câteva zile.

Întrevederea de la Geneva dintre miniştrii de Externe american şi rus, John Kerry şi Serghei Lavrov, aşteptată cu interes în condiţiile în care încetarea focului în estul Ucrainei mai are sincope, a durat 80 de minute şi, după cum arată fotografiile de la întâlnire, niciunul dintre cei doi nu părea să se simtă foarte confortabil.

Secretarul de stat american a spus că discuţiile au fost foarte deschise, după ce în urmă cu o săptămână acuza Moscova de faptul că minte în privinţa implicării în conflictul din estul Ucrainei.

Aşteptările de la John Kerry înainte de întâlnire au fost ca el să avertizeze Rusia că SUA şi UE lucrează deja la noi sancţiuni împotriva Moscovei şi sunt pregătite să le impună, dacă Rusia nu îşi respectă partea de înţelegere la care s-a ajuns la Minsk, au spus oficialii americani.

De altfel, secretarul Kerry a atuncat încă de săptămâna trecută buzduganul, când – la o audiere în Congres – a afirmat că o nouă rundă de măsuri punitive împotriva Rusiei e deja pregătită şi pot fi în curând puse în practică.

În plus, aşteptările au fost ca reprezentantul SUA să îi transmită clar omologului rus că toată lumea se aşteaptă la o anchetă credibilă a asasinării liderului de opoziţie Boris Nemţov, ucis vineri noaptea în apropiere de Kremlin.

SUA au fost printre primele state care au racţionat şi au cerut o anchetă promptă, comprehensivă, transparentă şi credibilă, iar Vladimir Putin a replicat că el însuşi va prelua conducerea acestei investigaţii.

John Kerry a spus, înaintea reuniunii de la Geneva – forumul ONU privind drepturile omului – că uciderea lui Boris Nemţov a fost o crimă „atroce”.

De partea cealaltă, Serghei Lavrov a afirmat că Ucraina ar trebui să se delimiteze de ceea ce a numit el extremiştii din est şi să înceteze blocada de facto a regiunii Donbass, să reia legăturile economice, să plătească beneficiile sociale, să restabilească serviciile bancare şi să asigure libertatea de mişcare între Donbass şi celelalte regiuni ale Ucrainei.

Raport ONU: 6000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Ucraina

Întţlnirea celor doi oficiali a coincis cu lansarea la Geneva a unui raport al ONU privind drepturile omului.

Raportul arată că 6000 de oameni şi-au pierdut viaţşa în războiul din Ucraina, iar sute au fost ucişi doar în ultimele săptămâni. Numărul ar putea fi însă mult mai mare.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a descris o imagine a „unei devastări fără milă a vieţilor civililor şi a infrastructurii”.

Raportul indică, citând surse credibile, faptul că armament greu şi trupe au fost furnizate de Rusia pentru sprijinul separatiştilor. Este un document oficial care notează această realitate negată repetat de Moscova.

Confruntare prin terţi SUA-Rusia

În timp ce miniştrii de Externe rus şi american se pregăteau să aibă întrevederea, presa rusă, Sputnik, cita declaraţii ale unor oficiali ruşi care se refereau la elementele scutului antirachetă ce vor fi amplasate în România şi Polonia, care un act de ameninţare la adresa Rusiei. Mai mult, Moscova a apăsat şi butoanele necesare în capitalele UE pentru a i se susţine punctul de vedere.

Sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

“Toată lumea care este interesată – nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă – este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF)”, afirmă oficialul rus, citat de site-ul de ştiri Sputnik.

Nu este o noutate această declaraţie. În septembrie 2014, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe spunea acelaşi lucru.

Înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta grav securitatea militară şi nu contribuie la crearea unei Europe stabile, paşnice şi unite, a declarat şi ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko.

“La momentul respectiv nu am primit un răspuns la propunerile nostre cu privire de o definiţie comună a termenului «forţe combatante semnificative». În aceste condiţii, vom decide independent cât de «semnificativă» va fi mobilizarea NATO în est pentru securitatea noastră naţională. Nu avem nicio îndoială că înfiinţarea unor baze de apărare antirachetă în Polonia şi România poate afecta grav securitatea militară şi nu este menită să contribuie la crearea unei Europe stabile, paşnice şi unite”, a mai spus acesta, citat tot de presa de propagandă rusă, Sputnik.

Iar aliaţii din Europa, Grecia, au sărit să susţină punctul de vedere al Moscovei. Sistemul de apărare al Uniunii Europene nu trebuie construit împotriva Rusiei, recomandă ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias.

“Pe termen lung, Rusia trebuie raliată arhitecturii europene de securitate; nu trebuie construit un sistem european de apărare împotriva Rusiei”, a declarat şeful diplomaţiei elene.

Moscova vobeşte tot mai mult şi mai des despre amplasarea scutului antirachetă în România şi Polonia, pe măsură ce se apropie operaţionalizarea sistemului în România şi există tensiuni cu SUA.

Dincolo de retorică, Moscova ştie foarte bine că sistemul este numai defensiv, iar arsenalul redus numeric.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.3.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Summit greu pe tema Ucrainei, la Paris: Preşedintele Zelenski se va confrunta luni, pentru prima dată, cu Vladimir Putin

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în faţa unui test major cu o miză uriaşă – summit-ul cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea… Mai mult

Mobile sticky

Nu uitați abonamentul, nu uitați colecția

Redacţia

*V-a scăpat vreun număr din colecție? CRONICILE Curs de Guvernare (revistă exclusiv print – A4, 200 de pagini premium) acoperă plaja următorilor 25 de ani… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate și rupte de salariul minim pe economie

Vladimir Ionescu

Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate, fie prin Legea bugetului, fie prin OUG, a anunţat duminică premierul Ludovic Orban, adăugând că toate structurile cu scheme umflate… Mai mult

Stiri

Hidroelectrica a demarat procedurile pentru achiziţia CEZ România şi ENEL România

Ramona Diaconu

Hidroelectrica a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de consultanţă în acest… Mai mult

Stiri

Aproape 9.000 de absolvenţi de medicină susţin examenul de rezidenţiat

Vladimir Ionescu

Un număr de 8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat, potrivit informaţiilor comunicate de… Mai mult

Stiri

Gabriela Firea anunţă că va candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Gabriela Firea a anunțat, duminică, faptul că va candida pentru un nou mandat de primar general al Municipiului Bucureşti, informează Mediafax. “Vreau să termin ceea… Mai mult

Europa

Premierul Boris Johnson promite reducerea imigraţiei dacă va avea majoritatea după alegeri

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson susţine că este îngrijorat în legătură cu scăderile din sondaje, dar promite să reducă nivelul imigraţiei dacă Partidul Conservator va câştiga… Mai mult