Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Peter Szijjarto, a făcut un tur de forță joi, întâlnindu-se cu miniștrii români de Externe, ai Economiei, Energiei și Transporturilor, dar și cu liderii UDMR din Guvern.
La Ministerul Afacerilor Externe (MAE), „miniștrii Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó au salutat organizarea, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, la Budapesta, și au reliefat necesitatea avansării discuțiilor în vederea creării, cât mai curând posibil, a unei Camere de Comerț româno-ungare la Budapesta”.
Lucrările Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică sunt planificate în perioada 8-9 aprilie 2021, la Budapesta.
„Dezvoltarea Ardealului” finanțată de fonduri maghiare
Bogdan Aurescu a abordat și problema „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, derulat cu fonduri maghiare, despre care declarase anul trecut că nu există nici un acord al României pentru implementarea acestui program pe teritoriul României și că acesta ar trebui să nu se deruleze pe criterii etnice.
Acum ministrul român de Externe doar „a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanțat de la bugetul statului ungar și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României”, potrivit unui comunicat al MAE.
„Partea română a făcut referire și la așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române”, mai spune comunicatul MAE.
La Ministerul Energiei, despre BRUA
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Peter Szijjarto au discutat „despre gazul din Marea Neagră, despre conducta BRUA şi perspectiva Ungariei cu privire la acest proiect important, având în vedere că vrem să găsim soluţii viabile pentru diversificarea surselor de alimentare şi transport, pentru a întări securitatea energetică”, a spus Virgil Popescu citat de Agerpres.
„Am căzut de acord să intensificăm dialogul pentru a colabora în ceea ce priveşte discuţiile ce se vor purta la nivelul Uniunii Europene în vederea îndeplinirii obiectivelor cu privire la trecerea către o energie curată, folosind un mix energetic diversificat neutru din punct de vedere tehnologic”, a mai spus Virgil Popescu.
La Ministerul Transporturilor, despre trenul de mare viteză București – Budapesta
Discuțiile dintre Peter Szijjarto și ministrul român al Transporturilor Cătălin Drulă, au vizat colaborarea bilaterală în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport, inclusiv pe Dunăre – spune un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Mai multe spune MAE: a fost evocat interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) și Mátészalka – Csenger (Ungaria).
„A fost de asemenea abordat în cadrul discuțiilor proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta”, mai spune MAE.
La Ministerul Economiei, despre accesul investitorilor maghiari
Ministrul Claudiu Năsui „şi-a exprimat determinarea de a facilita accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale, fiind deschis la un dialog cu reprezentanții investitorilor în vederea identificării și apoi a rezolvării unor eventuale probleme birocratice/administrative ce îngreunează dezvoltarea afacerilor în țara noastră”, spune un comunicat al Ministerului Economiei.
„Cei doi demnitari au agreat să sprijine demersul început în vederea înființării unei camere de comerț bilaterale la Budapesta, prin transformarea organizației de afaceri româno-ungare existente, RoCham”, potrivitt sursei citate.
Scimburile comerciale bilaterale depășesc 9 miliarde de euro. Ungaria este a patra piață ca mărime pentru exporturile românești și a treia sursă a importurilor românești.
În România au investit peste 14.000 companii din Ungaria, cu un capital social ce totalizează cca. 1,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, 7.700 companii românești au investiții în Ungaria în valoare totală de circa 278 milioane euro, potrivit Ministaerului Economiei.