joi

28 martie, 2024

26 aprilie, 2011

Întâlnire franco-italiană la vârf, pe problema imigranţilor africani. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se va întâlni cu premierul italian Silvio Berlusconi pentru a discuta despre tensiunile create în problema imigranţilor din Africa de Nord. Italia a înfuriat autorităţile franceze când a decis să ofere vize de intrare pentru mii de imigranţi tunisieni, documente cu care aceştia pot călători liber în spaţiul Schengen. Circa 25.000 de persoane au sosit în sudul Italiei de la începutul acestui an, Roma cerând ajutorul statelor europene pentru a putea face faţă valului mare de imigranţi africani. Foarte mulţi dintre tunisieni vor să se reunească cu familiile lor aflate în Franţa. La începutul lunii aprilie, cele două ţări au căzut de acord să formeze patrule comune, pe mare şi în aer, pentru a preveni sosirea imigranţilor pe continentul european. Revoltele din Africa au declanşat migraţii masive către Europa, majoritatea oamenilor ajungând întâi pe insula italiană Lampedusa, cea mai apropiată de coasta tunisiană (120 km). Franţa a promis că va onora vizele temporare emise de Italia, dar a precizat că îi va întoarce din drum pe cei care nu au mijloace financiare pentru a se susţine. (BBC News)

Medvedev participă la ceremoniile de la Cernobâl. Preşedintele rus a anunţat că se va afla marţi în Ucraina pentru a participa la comemorarea a 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl, când reactorul 4 al centralei nucleare a explodat, contaminând o bună parte din Europa. “Mă voi întâlni, mâine, la Cernobâl, cu omologii mei şi cu alte personalităţi care participă la eveniment”, a precizat Medvedev, în timpul unei ceremonii în care a decorat câteva persoane ce au contribuit la stingerea incendiilor de atunci. El a precizat că principala lecţie ce trebuie învăţată din acel dezastru ecologic este necesitatea de a spune adevărul oamenilor, pentru că lumea este cu adevărat fragilă şi “suntem cu adevărat interdependenţi – orice tentativă de a ascunde adevărul se termină cu o tragedie”. În 26 aprilie 1986, la ora 1.23 noaptea, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat în timpul unor teste, din cauza unei erori de manipulare, provocând radiaţii de 200 de ori mai mari decât cele provocate de bomba de la Hiroshima şi contaminând o parte a Europei. Puterea sovietică de la acea vreme a ascuns adevărul despre incident şi apoi minimalizat pericolul. Evacuarea celor 48.000 de locuitori din Pripiat, la 3 km de centrală, nu s-a făcut decât a doua zi după-amiază. URSS, atunci condusă de Mihail Gorbaciov, nu a recunoscut drama produsă decât trei zile mai târziu, când Suedia, afectată de norul radioactiv, a alertat întreaga lume, în 28 aprilie. (Le Monde)

Tancurile siriene ucid civili. Armata siriană a folosit tancuri contra propriului popor, pentru prima oară, luni, preşedintele Bashar al-Assad încercând din toate puterile să zdrobeacă ultimele rămăşiţe ale unei revolte populare contra regimului său. Zeci de oameni au fost ucişi după ce trupele şi tancurile au intrat în oraşul sudic Dera’a şi au deschis focul asupra zonelor rezidenţiale, aparent la întâmplare. Pe lângă criticile comunităţii internaţionale, din ce în ce mai numeroase, la adresa represiunii siriene (100 de protestatari au fost ucişi de forţele de ordine doar în Vinerea Mare), membrii Consiliului de Securitate al ONU iau în considerare adoptarea unei declaraţii redactată de un grup de ţări europene, condus de britanici, care condamnă uciderea a sute de demonstranţi sirieni. Declaraţia, care a fost propusă de Franţa, Germania şi Portugalia, cere oprirea imediată a focului, ridicarea stării de urgenţă din ţară şi o anchetă independentă asupra uciderii civililor. Declaraţia ar putea fi făcută publică azi, dacă va fi aprobată de China şi Rusia. SUA a ameninţat că va impune sancţiuni regimului de la Damasc. (Telegraph)


Jimmy Carter, în Coreea de Nord. Fostul preşedinte american Jimmy Carter a sosit la Phenian pentru a discuta, timp de trei zile, cu autorităţile coreene despre programul nuclear. Carter face parte dintr-un grup de foşti lideri ai lumii, numit „Vârstnicii”, alături de foşti preşedinţi precum Nelson Mandela, fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, şi fostul preşedinte irlandez Mary Robinson. Reprezentanţii grupului speră să aibă o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-il şi cu fiul acestuia, probabil succesorul său, Kim Jong-un. Ei vor încerca să prezinte un raport despre negocierile referitoare la programul nuclear, după discuţiile ce au avut loc la Beijing, Phenian şi Seul. Un alt subiect la ordinea zilei va fi lipsa hranei – potrivit ONU peste 6 milioane de nord-coreeni, un sfert din populaţia ţării, sunt subnutriţi. Membrii grupului „Vârstnicii” cred că experienţa lor unică de foşti sefi de stat şi independenţa faţă de politica naţională le permite să contribuie la rezolvarea unora dintre cele mai grave probleme ale lumii. (BBC News)

Aviaţia italiană se alătură eforturilor NATO din Libia. Premierul Silvio Berlusconi a aprobat participarea aviaţiei militare italiene la bombardamentele NATO din Libia. Italia este pregătită să permită avioanelor sale să participe la miiuni militare specifice, a precizat premierul. Cu doar două zile înainte, un atac aerian al NATO a distrus câteva clădiri din cartierul rezidenţial al colonelului Muammar Gaddafi din Tripoli. Silvio Berlusconi a anunţat decizia luată după ce a discutat la telefon cu preşedintele american Barack Obama şi urmează să sune personal şi câţiva lideri europeni pentru a-i anunţa despre participarea Italiei. Iniţial, Italia a anunţat că nu va participa la bombardamentele NATO asupra Libiei, amintind că această ţară a fost o colonie italiană timp de 40 de ani. (BBC News)

O sută de mii de germani pe străzi, cerând închiderea centralelor nucleare din ţară. Circa 120.000 de oameni au demonstrat în întreaga Germanie, luni, protestând faţă de folosirea energiei nucleare şi cerând guvernului condus de cancelarul Angela Merkel să grăbească închiderea celor 17 centrale nucleare din ţară. Demonstraţiile care au loc în fiecare an în timpul vacanţei de Paşte sunt de obicei pacifiste, de exemplu pentru încetarea războiului din Afganistan. Dar anul acesta, din cauza comemorării a 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl şi a crizei nucleare din Japonia, tema marşului a fost energia nucleară. Cele mai mari demonstraţii au avut loc în statul vestic Saxonia Inferioară, unde, potrivit organizatorilor, peste 20.000 de oameni s-au adunat lângă centrala nucleară de la Grohnde; în statul nordic Schleswig-Holstein, 17.000 de protestatari s-au adunat lângă centrala Krümmel, iar în Bavaria, unde funcţionează 3 centrale nucleare, peste 15.000 de persoane au protestat în preajma reactoarelor nucleare. “Suntem mulţi, vom fi şi mai mulţi şi nu vom  tăcea până când nu va fi închisă şi ultima centrală nucleară”, a spus Martin Heilig, unul dintre organizatori. (New York Times)

Medvedev dă de înţeles că nu va mai candida la preşedinţie. Liderul de la Moscova a declarat că ar putea alege un job în industria IT când îşi va încheia mandatul la preşedinţie, un apropo la faptul că s-ar putea să nu mai candideze la cea mai înaltă funcţie în stat, pentru a-i lăsa locul liber lui Vladimir Putin. Medvedev a fost ales ca succesor de către Putin, în prezent premier, dar este foarte probabil ca Putin să candideze din nou la preşedinţie. În urmă cu două săptămâni, Medvedevd (45 de ani) spunea că nu exclude o nouă candidatură a sa la funcţia de sef de stat. Acum, însă, preşedintele a afirmat, într-o declaraţie televizată, că, după o carieră în guvern, ar putea căuta un loc de muncă în Skolkovo, o suburbie a Moscovei, unde încearcă să dezvolte o zonă similară celebrei Sillicon Valley din California. “Mi-ar plăcea să iau parte la promovarea noilor tehnologii, la Skolkovo sau în alte instituţii, ca om de afaceri sau persoană angajată în dezvoltarea acestui tip de business”, a precizat Medvedev. (Telegraph)


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: