România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Întâlnirea crucială Obama-Merkel: Germania se teme că înarmarea Ucrainei înseamnă război în Europa, SUA mai dau o șansă diplomației
de Anne-Marie Blajan 10.2.2015
Rusia “a încăcat aproape toate angajamentele” pe care şi le-a luat privind eforturile pe care le va face pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina, a spus preşedintele Barack Obama în conferinţa de presă comună cu Angela Merkel, aflată în vizită la Washington.
Liderii occidentali nu pot rămâne indiferenţi şi să permită ca graniţele Europei să fie redesenate sub ameninţarea armelor, a mai spus liderul american.
Divizunea între o parte a Europei, în care se află şi Germania, şi SUA a fost evidentă, deşi cei doi au vrut să transmită că există front comun peste Atlantic împotriva Rusiei. Preşedintele Obama a afirmat că nu a decis încă dacă va trimite arme letale guvernului ucrainian pentru a se apăra de separatiştii ruşi.
Angela Merkel, care are o poziţie diferită şi a spus clar că este împotriva trimiterii de arme Kievului, spus că incursiunile Rusiei în Ucraina sunt prea periculoase pentru a fi tolerate de Europa.
“Pot spune doar că, dacă renunţăm la acest principiu al integrităţii teritoriale a ţărilor, atunci nu vom mai fi capabili să menţinem ordinea paşnică în Europa, pe care am reuşit să o obţinem”, a afirmat cancelarul german.
Preşedintele Obama nu a precizat ce ar putea determina decizia de a trimite armament armatei ucrainiene, însă crede că este crucial să fie luate în calcul toate mijloacele de a menţine presiune asupra preşedintelui Putin pentru a-l determina să pună capăt violenţelor.
“În loc să se retragă din estul Ucrainei, forţele ruse continuă să opereze acolo, antrenându-i pe separatişti şi ajutând la coordonare atacurilor”, a spus preşedintele american.
Angela Merkel a mai spus că nu ar fi împăcată cu ea însăşi dacă nu ar face tot posibilul pentru găsirea unei soluţii diplomatice. Şi că va continua să colaboreze cu administraţia americană, în ciuda posibilităţii ca această să trimită arme Ucrainei.
“Nimeni nu îşi doreşte mai mult decât noi doi succesul”, a mai afirmat cancelarul Merkle la conferinţa de presă.
Ea va fi la Minsk miercuri, zi decisivă pentru soluţionarea crizei, alături de Frncois Hollande şi de preşedinţii Poroşenko şi Putin, într-o încercare de a media un nou acord de pace pentru estul Ucrainei.