Ministrul turc al Dezvoltării, Lütfi Elvan, a asigurat miercuri, într-o întâlnire cu vicepremierul Costin Borc, că mediul de afaceri din țara sa este stabil, iar România rămâne un partener strategic pentru Turcia.
Costin Borc a vorbit despre necesitatea diversificării exportului românesc și a intensificării investițiilor reciproce, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Cei doi oficiali au convenit ca discuțiile pe fiecare palier al colaborării economice bilaterale să fie reluate, în toamna acestui an, la Ankara, în cadrul sesiunii Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică româno-turcă, președinția română fiind asigurată de viceprim-ministrul Costin Borc.
Relația comercială dintre România și Turcia, în cifre
- În 2015, Turcia a continuat să fie principalul partener comercial extracomunitar al României și al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale, respectiv a șasea piață de export și al 9-lea furnizor la import.
- La data de 31 mai 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 1,81 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%, față de situația primelor 5 luni ale anului 2015.
- Exportul a însumat 766 milioane de euro, în scădere cu 20,9%, iar importul a fost 1,04 miliarde de euro, cu 22,2% mai mare decât în primele 5 luni ale anului 2015.
- Soldul balanței comerciale a fost în favoarea Turciei cu 279,9 milioane de euro.
- La 30 aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,3 milioane de dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA).
- După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 in clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină, în perioada 1991 — aprilie 2016, respectiv locul 3 în clasamentul pe țări de rezidență, după numărul de societăți înregistrate în România.
Coface Romania – Exporturile românești către Turcia s-ar putea tempera
În opinia lui Iancu Guda, services director Coface Romania CMS, exporturile către Turcia ar putea încetini, după lovitura de stat eșuată.
„Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum și măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piața de capital.
În mai puțin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% față de dolarul american, indicele reprezentativ al pieței de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investițiile de capital în Turcia ale non-rezidenților au scăzut cu 8 miliarde de dolari.
Turbulențele respective se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor românești orientate către Turcia, în condițiile în care aceasta este principala țară de destinație a exporturilor locale dintre țările non-UE.
În ceea ce privește impactul asupra mediului de afaceri românesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse în economia națională a companiilor deținute de capitalul turcesc”, a declarat Iancu Guda, citat într-un comunicat al Coface Romania.
În ceea ce privește numărul mare de firme turcești, comunicatul Coface menționează:
„Totuși, aceste firme generează sub 1% din cifra de afaceri la nivel național și prezintă un grad ridicat de concentrare regională (9 din 10 sunt în București și în zona de S și S-E) și sectorială (jumătate din veniturile înregistrate în sectoare orientate către consum, respectiv distribuție și industria alimentară și a băuturilor).
Doar 2 din 10 companii locale deținute de acționari din Turcia au înregistrat profit în 2015 și prezintă un grad de îndatorare redus (sub 70%), pentru acestea existând într-adevăr riscul repatrierii unor dividende către firmele mamă, pe fondul impozitelor locale reduse și a nevoii accelerate de capital în mediul de afaceri din Turcia„.