Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit joi modul în care va funcționa instrumentul său de protecție a transmisiei politicii monetare (TPI), o nouă schemă de cumpărare de obligațiuni menită să prevină fragmentarea financiară din interiorul zonei euro.
În contextul în care majorarea dobânzilor de referință nu are un impact uniform asupra costurilor de împrumut la care se finanțează statele din zona euro, cele de la periferie se confruntă deja cu o creștere accelerată a poverii dobânzilor, care riscă să devină nesustenabilă pe măsură ce BCE va ”strânge și mai tare șurubul”.
”Evaluarea Consiliului guvernatorilor a arătat că introducerea TPI este necesară pentru sprijinirea transmisiei eficace a politicii monetare. Mai exact, pe măsură ce Consiliul guvernatorilor continuă normalizarea politicii monetare, TPI va garanta transmiterea fără sincope a orientării politicii monetare la nivelul tuturor țărilor din zona euro”, se arată în comunicatul oficial în care este detaliat instrumentul.
Italia, care are un nivel al datoriei publice de 150% din PIB și se confruntă în prezent cu o criză guvernamentală este deosebit de vulnerabilă fenomenului de fragmentare financiară, investitorii fiind îngrijorați de perspectiva unei perioade prelungite de instabilitate politică.
Când și cum se va activa TPI
TPI poate fi activat pentru a contracara o dinamică nejustificată, dezordonată a pieței care constituie o amenințare gravă la adresa transmisiei politicii monetare la nivelul zonei euro, potrivit comunicatului oficial.
Activarea TPI de către Consiliul guvernatorilor BCE se va baza pe o evaluare cuprinzătoare a indicatorilor de piață și de transmitere a politicii monetare, o evaluare a criteriilor de eligibilitate, precum și o evaluare care să ateste dacă activarea TPI este proporțională cu atingerea obiectivelor BCE.
Achizițiile ar urma să fie încheiate fie când se constată o îmbunătățire durabilă, fie pe baza unei evaluări conform căreia tensiunile persistente se datorează fundamentelor țării.
Prin TPI vor fi achiziționate titluri din sectorul public cu o maturitate reziduală între unu și zece ani. Dacă va fi cazul, se va analiza și achiziția de obligațiuni private.
Amploarea achizițiilor efectuate în cadrul TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achizițiile nu sunt restricționate ex ante. Prin protejarea mecanismului de transmisie, TPI va permite Consiliului guvernatorilor să își îndeplinească cu mai multă eficacitate mandatul privind stabilitatea prețurilor.
Condițiile de eligibilitate
Consiliul guvernatorilor BCE va lua în considerare mai multe criterii pentru a evalua dacă statele sprijinite prin acest instrument au politici fiscale și macroeconomice solide și sustenabile.
Criteriile includ:
- conformitatea cu cadrul fiscal al UE: a nu fi supus unei proceduri de deficit excesiv (PDE) sau a nu lua măsuri eficiente ca răspuns la o recomandare a Consiliului UE în temeiul articolului 126 (7) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);
- absența dezechilibrelor macroeconomice severe;
- sustenabilitatea fiscală: în stabilirea faptului că traiectoria datoriei publice este sustenabilă, Consiliul guvernatorilor va ține cont, acolo unde sunt disponibile, de analizele de sustenabilitate a datoriei efectuate de Comisia Europeană, Mecanismul European de Stabilitate, Fondul Monetar Internațional și alte instituții;
- politici macroeconomice solide și durabile: respectarea angajamentelor din planurile de redresare și reziliență și a recomandărilor de țară făcute de Comisia Europeană în cadrul semestrului european.
Christine Lagarde, președintele BCE, a subliniat în cadrul conferinței de presă de joi că nu toate condițiile vor fi anunțate sau detaliate public, o parte din decizia de activare a TIP rămânând la ”discreție și judecată” conducerii BCE.
Ea a subliniat totodată, în repetate rânduri, că în ședința BCE a existat unanimitate cu privire la implementarea acestui instrument.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00% începând cu data de 27 iulie 2022.