joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2021

Justiţia britanică a respins luni cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange (foto), unde riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare din cauza acuzațiilor de spionaj.

Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Tribunalul penal central din Londra (Old Bailey) a respins argumentele apărării în sensul că întregul proces împotriva lui Assange este motivat politic, dar a afirmat că acesta nu poate fi extrădat întrucât există un risc real ca acesta să se sinucidă.

„Confruntat cu condiţii de izolare aproape totală, am conchis că procedurile prezentate de autorităţile SUA nu îl vor împiedica pe dl Assange să găsească o modalitate de a se sinucide”, a spus magistrata, citată de Reuters, agenție preluată de Agerpres.


Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat în septembrie pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid „foarte ridicat” în cazul extrădării către SUA

Statele Unite îl acuză pe fondatorul WikiLeaks de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale.

Condiţiile sale de detenţie au fost denunţate şi de raportorul ONU asupra torturii Niels Melzer, care a explicat în decembrie într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump în care a cerut graţierea lui Assange că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat serios „până în punctul în care viaţa îi este acum în pericol”.

„L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol”, a explicat expertul.

Acuzațiile de spionaj


Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007. Documentele secrete au fost difuzate pe Wikileaks, deşi Assange a colaborat şi cu jurnalişti de la instituţii media proeminente.

Susţinătorii lui Julian Assange şi organizaţii pentru apărarea libertăţii presei îl consideră pe acesta un jurnalist de investigaţii care a adus în atenţia opiniei publice crimele de război. Organizaţia ”Reporteri Fără Frontiere” a declarat că se ”opune ferm” extrădării lui Assange întrucât s-ar crea ”un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii care publică informaţii clasificate care sunt de interes public”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: