sâmbătă

27 aprilie, 2024

7 iulie, 2023

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în sus creşterea economică din primul trimestru din 2023 faţă de trimestrul patru din 2022, la 0,2%, faţă de la 0,1% cât estima în evaluarea semnal, dar şi comparativ cu aceeași perioadă din 2022, la 2,4%, de la 2,3%.

Pe serie ajustată sezonier, PIB a crescut în T1 cu 2,9% faţă de perioada similară din 2022.

PIB nominal a fost în primul trimestru din 2023 la 318 miliarde lei preţuri curente, cu circa 6 miliarde lei peste nivelul anunţat în comunicatul INS din luna iunie. Ajustat în funcție de datele sezoniere, PIB este estimat la 394 miliarde lei.


La PIB pe categorii de utilizări, au fost revizuite cheltuielile pentru consumul final individual și al administrațiilor publice, ale căror pondere s-a majorat de la +0,7% la 1,6%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 103,8% la 108,7%, şi investiţiile în economie (formarea brută de capital fix), a căror contribuţie s-a redus de la +2,4% la +1,9%, ca urmare a scăderii  volumului său de activitate de la 113,2% la 110,4%.

Potrivit noilor estimări INS, consumul final efectiv total a contribuit cu 5,8% la creşterea PIB în T1, faţă de 4,9% cât arăta estimarea anterioară.

Pe categorii de resurse, valoarea adăugată brută a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări la:

  • Construcţiile, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale;
  • Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale;
  • Informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;
  • Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;
  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de 0,7 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu 1,6 puncte procentuale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: