joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2017

Cele mai mari așteptări privind creșterea activității sunt în industria tutunului și a băuturilor, după care urmează comerțul cu amănuntul, potrivit răspunsurilor managerilor în ancheta de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi.

Soldul conjunctural al răspunsurilor managerilor este de +43% la industria tututnului, respectiv de +41% la băuturi, ceea ce înseamnă o „creștere accentuată”, în termenii INS. În total, însă, de la industria de prelucrare se așteaptă o creștere moderată (sold conjunctural +8%).


Potrivit metodologiei INS soldul conjunctural procentual este diferenţa dintre procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Variațiile de ± 6% până la ±15% înseamnă creştere moderată, respectiv scădere moderată, iar cele de la ±16% până la ± 40% înseamnă creştere, respectiv scădere;

Astfel, numărul de salariaţi va înregistra creștere moderată în comerțul cu amănuntul și în servicii.

Este așteptată o creștere moderată a prețurilor în industrie, în construcții și în comerțul cu amănuntul

Industria prelucrătoare


În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creștere moderată a volumului producţiei pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Este așteptată o creștere moderată a preţurilor la produsele industriale  în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Numărul de salariaţi va fi relativ stabilitat, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%), potrivit estimărilor din luna iulie 2017.

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcții (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +24%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +6%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: