joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 octombrie, 2019

Așteptările managerilor din industria prelucrătoare, din comerț și servicii sunt majoritar optimiste, dar majoritatea statistică este fragilă, potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură a Insitutului Național de Statistică (INS), publicate luni.

Managerii din construcții deja se așteaptă la scăderea activității până la sfârșitul anului și cei din toate sectoarele se așteaptă la creșterea prețurilor, considerată moderată de metodologia INS.

Astfel, soldurile conjucturale al răspunsurilor managerilor la întrebările INS privind volumul activității sunt pozitive, dar nu departe de zero, în industria prelucrătoare (+4%), comerțul cu amănuntul (+4%) și servicii (+6%).


Soldul conjunctural al răspunsurilor managerilor din construcții este însă negativ (-19%), potrivit estimărilor din octombrie.

Indicatorul este diferența dintre „procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negative”, potrivit metodologiei INS.

Industria românească este deja în recesiune tehnică, după ce Trimestrul 2 a fost al doilea de contracție succesivă a valorii adăugate brute, ca urmare a dependenței de cecerea germană.

(Citiți și: „Ionuț Dumitru: Industria e deja în recesiune tehnică, economia va decelera din cauza scăderii exportului și a potențialului consumului”)


Remarcabilă este creșterea activității în industria farmaceutică (+38%) și în cea a „altor mijloace de transport și a produselor din tutun” (sold conjunctural +35%).

În comerțul cu amănuntul, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Metodologia INS a stabilit următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale:

  • până la ± 5% relativă stabilitate;
  • de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
  • de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
  • peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Amenințarea cu șomajul – încă redusă

Managerii din construcții estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%).

Așteptările privind reducerile de personal sunt și mai scăzute în industrie (-3%) și relativ stabile în servicii (+2%).

Angajatorii din comerț prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: