28 aprilie, 2017

În vreme ce managerii din industria prelucrătoare și servicii preconizează creșteri moderate ale activităţii pentru următoarele trei luni, cei din construcţie şi comerţ se aşteaptă la creşteri consistente, potrivit celei mai recente anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), publicată vineri.

Producție mai mare

Răspunsurile pozitive ale managerilor din industria prelucrătoare la chestionarul INS au fost cu 16% mai numeroase decât cele negative („soldul conjunctural”, în terminologia INS), iar managerii optimişti din servicii au fost cu 17% mai numeroşi.


De remarcat că, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +62%).

În schimb, constructorii se pregătesc pentru sezonul mai favorabil, iar negustorii se aşteaptă la vânzări cu amănuntul mai consistente în avanpremierea sezonului vacanţelor. În cazul celor dintâi soldul conjunctural este de 38%, iar pentru cei din urmă de 34%.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere, managerii optimişti fiind cu 27% mai numeroşi decât cei neîncrezători în următoarele luni.

Prețurile

Pentru preţurile produselor industriale ca şi preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor din sectorul serviciilor au o „tendinţă de realtivă stabilitate”.


În ambele cazuri, „soldul conjunctural, sau diferenţa dintre procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, este de +5%, potrivit sondajului INS.

Pe de altă parte, preţurile vor creşte moderat pentru lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +10%), ca şi în comerţul cu amănuntul, unde însă numărul managerilor oprimişti este ceva mai mare decât al pesimiştilor (sold conjunctural +14%).

Doar constructorii se aşteaptă să angajeze mai mulţi salariaţi (sold conjunctural +16%), în vreme ce managerii din comerţ sunt optimişti în aces sens doar până în mai.

Ancheta

„Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2253 agenţi economici), construcţiilor (1240), comerţului cu amănuntul (2207) şi serviciilor (2516). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector”, potrivit metodologiei INS.

Managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări, iar rezultatul final se obţine sub forma soldului conjunctural procentual, definit ca mai sus.

Ancheta are următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale: până la ± 5% – relativă stabilitate; de la ± 6% până la ±15%  – creştere moderată, respectiv scădere moderată; de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere; peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.
Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform CAEN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: