marți

18 ianuarie, 2022

INS: Investițiile au crescut cel mai mult și au dus la un avans al economiei de 6,2% în Semestrul 1

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2021

Volumul investițiilor (formarea brută de capital fix) a înregistrat cea mai mare creștere (11,9%) și a contribuit cu 2,6% la creșterea economică în Semestrul 1, din perspectiva calculelor Produsului Intern Brut (PIB) pe categorii de utililizări, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS), publicat marți.

A fost confirmată creșterea PIB pe Semestrul 1, de 6,2% față de S2 / 2020 în serie ajustată sezonier, până la 572,215 miliarde de lei (6,5% în serie brută, până la 493,843 mld. lei în preţuri curente).


Creșterea T2 / T1 2021 a fost de 1,8% și de 13,6% față de același trimestru de anul trecut. Cifra mare față de anul trecut este și rezultatul „efectului de bază” (se raportează la nivelul scăzut, de după prăbușirea de din 2020).

Tot calculele PIB în funcție de „utilizări” arată că volumul cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu +3,4% la creşterea PIB.

În schimb, exportul net a avut o contribuție negativă de 2,3%, pentru că volumul importurilor a înregistrat o creștere (20%) mai mare decât cea a exporturilor de bunuri şi servicii (16,8%).

Sectorul IT&C a crescut cel mai mult, la categoria „resurse”


După calculele PIB în funcție de „resurse”, cea mai mare creștere în S1 / 2021 a avut-o volumul de activitate din sectorul informatic și de comunicații, de 14,1%.

Urmează industria, care a reușit să devanseze comerțul (+10,4% față de +10,2%) la ritmul de creștere, dar nu și la pondere în formarea PIB (19,2%, față de 20,3% – comerț.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De remarcat că au început să crească afacerile HORECA (+2%).

La PIB contribuie și impozitele nete pe produs. Acestea au o pondere de 10,3% la formarea PIB și  au contribuit cu +0,9% la creşterea PIB, volumul lor majorându-se cu 10,2%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr