INS: Inflaţia a accentuat scăderea salariului net real până la 1,7% - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

INS: Inflaţia a accentuat scăderea salariului net real până la 1,7%

9 octombrie, 2018

Câştigurile salariale medii nominale au scăzut în august faţă de iulie cu 1,4%, iar indicele câştigului salarial real a fost mai mic cu 1,7%, potrivit datelor publicate luni de Insitutul Naţional de Statistică (INS).

Salariile sunt încă mai mari faţă de aceeaşi lună din 2017: cu 7,5% în termeni reali (salariu net/ inflaţie) şi cu 12,9% în termeni nominali (indicele salariului mediu net).

Câștigul salarial mediu brut din luna august 2018 a fost de 4.449 lei, iar cel net de 2.669 lei.


Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6319 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1556 lei).

Divergenţa evoluţiei indicelui câştigurilor medii salariale nete faţă de cea a indicelui preţruilor de consum este evidentă în graficul următor:

În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2018, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă şi tichete cadou.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte sau proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), potrivit INS.


În sectorul bugetar s‐au înregistrat doar „uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă :

  • în învăţământ (‐2,0%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv
  • sănătate şi asistenţă socială (‐0,5%).

Câştigul salarial mediu net din administraţia publică a crescut cu 1 leu comparativ cu luna precedentă”, spune comunicatul INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de

17,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;

5,0% – 8,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a.; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;

3,5% – 5,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor); fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei; activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice); activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

S-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net cu:
5,2% în telecomunicaţii,

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

4,9% în activităţi de editare;

2,0% – 3,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; tranzacţii imobiliare; transporturi pe apă, transporturi aeriene.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr