Vânzările cu amănuntul, care dau măsura consumului privat, au crescut în septembrie, conform așteptărilor, cu un ritm lunar de +0,9%, corespunzând unei creșteri anuale de +10,7% mai mare decât +9,1% în august.
De menționat că e vorba de creșteri reale, datele țin cont de inflație.
În al treilea trimestru, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,5%, comparativ cu T2/2024 și cu 9,1% față de T3/2023, de la 1,4% în T2/2024 (trim/trim) și 8,4% în termeni anuali. În anul 2023, avansul vânzărilor cu amănuntul a fost de 1,9%.
Piața muncii este puternică, cu o creștere rapidă a salariilor reale și o rată mai mică a șomajului în primele șapte luni ale anului. Creșterea salariilor reale este de așteptat să rămână puternică până la sfârșitul anului, ceea ce, cel mai probabil, va continua să se resimtă în cifrele vânzărilor cu amănuntul, în special la produsele nealimentare.
Vânzările de alimente în septembrie au scăzut cu -0,5% (lună/lună) și au crescut cu +4,3% (an/an), cifra de afaceri pentru articolele nealimentare a crescut cu +1,3% (lună/lună) și +19,0% (an/an), în timp ce vânzările de carburanți au crescut cu +2,5% (lună/lună) și cu +4,5% (an/an).
Creditele de consum sunt puternice în prezent, ajutate de o scădere a ratelor dobânzilor la creditele noi în ultimele trimestre din cauza excedentului ridicat de lichiditate din sectorul bancar. Standardele de credit ar putea fi reduse în continuare în trimestrul 3T24, conform Studiului BNR privind creditarea băncilor, precizează Erste Bank.
Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut peste așteptări
Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut neașteptat în septembrie, chiar și după o mare revizuire în sus a datelor din luna precedentă, un smenal că consumul privat intră în sfârșit pe o pantă crescătoare, arată datele publicate joi de Eurostat.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,5% pe lună pe baza cifrelor ajustate, chiar și după ce ritmul de creștere din luna precedentă a fost corectat la +1,1% de la +0,2%, a comunicat Eurostat.
Creșterea sănătoasă din septembrie, îmreună cu revizuirea semnificativă pentru august, au dus creșterea anualizată la 2,9% în septembrie, mai mult decât dublul celor 1,3% rezultat din sondajul Reuters printre economiști.
Consumul sprijină creșterea PIB-ului în zona euro
Consumul gospodăriilor s-a menținut într-un ritm slab de mai bine de un an, în ciuda unei creșteri a veniturilor reale, oamenii preferând mai degrabă să economisească decât să cheltuiască.
Însă cifrele publicate joi de Eurostat sugerează că comerțul cu amănuntul a intrat pe o pantă ascedentă începând din iunie, accelerându-se în ultimele luni de vară.
Printre cele mai mari țări din zona euro, Germania și Spania au înregistrat rate de creștere lunare peste medie, în timp ce Franța, care a cunoscut un impuls generat de Olimpiada de vară în luna precedentă, a suferit un mic declin în septembrie.
Vânzările de produse nealimentare au crescut cu mult peste medie pe lună, iar ritmul anual de creștere a atins 5,3% în septembrie, după 2,4% în luna precedentă.
***