Guvernul discută miercuri două proiecte de lege care aduc noi modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, cu scopul declarat de a pune aceste coduri în concordanță cu câteva zeci de decizii pronunțate de CCR în ultimii ani.
După ce vor fi adoptate de guvern, proiectele de lege vor merge în Parlament pentru dezbatere și aprobare, deci pot suferi modificări față de forma decisă în guvern.
Abuzul în serviciu, noi precizări legislative
Printre modificările la Codul Penal se numără și redefinirea abuzului în serviciu astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare” – adică a legii emisă de Parlament și a ordonanțelor Guvernului – poate avea o consecință penală.
Înregistrările SRI reintroduse ca probe în instanță
În 2020, Curtea Constituțională a exclus înregistrările SRI ca probe în procesele penale susținând că că reglementarea nu este însoțită de un ansamblu de norme care să permită contestarea legalității acestora în condiții de efectivitate.
Ministerul Justiției propune acum ca legalitatea înregistrărilor să fie verificată de de către judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia îi revine, potrivit legii, competența să judece cauza.
(Descărcați AICI Proiectul de modificare a Codului Penal)
(Descărcați AICI Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală)
Modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă ținte asumate prin PNRR, cu termen de adoptare 31 decembrie 2022.
***