vineri

10 mai, 2024

15 februarie, 2017

Procurorul anticorupție Mircea Negulescu (foto), de la Serviciul Teritorial Ploiești, a demisionat din DNA după ce România TV a apărut o înregistrare audio în care spune despre procurorul șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești că este „o zdreanță ordinară”.

Negulescu a anchetat mai multe persoane publice foarte cunoscute, precum Sebastian Ghiță și Victor Ponta, care apar în dosarul finanțării vizitei în România a fostului premier Tony Blair.

Comunicatul DNA care anunță, marți, plecarea din DNA a procurorului Mircea Negulescu:


Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Cererea de demisie a procurorului urmează să fie discutată de CSM.

Pe de altă parte, procurorul general – Augustin Lazăr – a cerut Inspecției Judiciare a CSM să cerceteze acest caz, sub aspectul unor posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorul Negulescu.

Un comunicat al Parchetului General explică și cine sunt persoanele pe care Mircea Negulescu le-ar fi făcut „zdrențe”:

  • Luminiţa Cristea – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti
  • procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti

Transcrierea înregistrării 


Potrivit România TV, înregistrarea surprinde o discuție telefonică dintre Mircea Negulescu și soţia lui Vlad Constantin. Cel din urmăeste acuzat de şantaj şi ultraj, și ar fi implicată în tăieri ilegale de păduri.

Potrivit Realitatea TV, Vlad Constantin era folosit de procurorul Negulescu ca sursă de informații.

Negulescu: Eu am vrut să îl sprijin, să îşi dovedească nevinovăţia. Eu l-am întrebat de Văduvan din 2014. I-a dat sângele pe nas şi a început să plângă. Eu nu am forţat nota. Nu e normal să faci aşa ceva. Eu nu fac astfel de lucruri. Eu ce pot să fac?

Interlocutoare: El zicea până acum la fel. Că nu puteţi interveni.

Negulescu: Făceam eu doamnă aşa ceva? Ce să îmi facă mie deputatul ăla sau Adi Mincu? Eu am încercat să îi împac pe Lucian cu Vlad. Atât. I-am spus şi lui că nu e bine să te cerţi. Să găseşti o cale de comunicare. Pentru ce să ţin eu partea? Ionuţ Bâlcea nu e uşă de biserică. Eu am încercat să mediez. Sunt un om care încerc să împac oamenii nu să îi dezbin. Nu sunt supărat pe el, dar îmi pare rău că poate gândi asemenea lucruri. Mă termină psihic.

Interlocutoare: Gândiţi-vă şi la el că e acolo pe neadevăr.

Negulescu: Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Mi se face carnea piele de găină pe mine. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj.

(…)

Negulescu: Eu am încercat să îl fac pe ofiţer să înţeleagă că nu e aşa. Să îi spuneţi să înţeleagă foarte clar. Dacă eram acolo, soluţionam dosarele cum trebuie. Aşa a fost să fie însă să plec în partea asta. Eu am rămas mască atunci când am aflat că s-au clasat dosarele. Eu dacă mă sesizez din oficiu, asta înseamnă că sunt de partea lui Vlad. Eu nu pot să mă sesizez. Ar spune lumea că îl sprijin pe el. Asta ar aştepta. Ăia vor să mă ardă pe mine şi eu mă autosesizez. Să se ducă la parchetul Înaltei Curţi şi să facă plângere asupra acelei procuroare. Eu i-am spus asta demult. Aia e o panaramă. I-a obligat să spună că eu i-am cercetat abuziv. pe asta a trimis dosarul la Parchetul general.

Interlocutoare: Acolo s-a constatat că nu aţi cercetat pe nimeni abuziv.

Negulescu: Eu cred că a dat soluţiile alea pe bani. Ori aşa, ori ala. Eu nu vorbesc cu nimeni ca să îl protejez pe Vlad şi pe dvs. Şi procurorul ăla e jegos. Nu poţi să îl laşi pe ăla să scrie ca să îl îngropi doar pe ăla.

Prima înregistrare

Aceasta nu este prima înregistrare cu Mircea Negulescu, potrivit România TV.

În urmă cu o lună, postul controlat de Sebastian Ghiță a mai difuzat un fragment de discuție în care unul dintre personaje ar fi fost Mircea Negulescu, iar interlocutorul său, un alt procuror DNA:

Negulescu: Băga- mi-aş **** în mă-sa! Nu mai putem să trăim pe planeta Românica din cauza lu’ un jegos ca Sebi Ghiţă care este un vagabond, o zdreanţă. Eu spun aşa. Eu i-o spun în faţă până la urmă: bă, eşti o zdreanţă! Dute **** de aici de panaramă!

Coleg DNA: Da, bă, dar ţiau ţinut spatele şi ăia de la Bucureşti, bă, şi Kovesi…

Negulescu: Da. Bă, mă jur că îi spun în faţă că n-am ce să… ce să îmi facă sămi ****. Păi toate n-au plecat, frate, de la mine?

Coleg DNA: Păi dacă îl bagi pe Ghiţă, îl toarnă pe Dragnea şi, gata, rezolvăm!

Procuror Negulescu: Lasă- mă, mânca-ţi-aş gura, că-s periculos rău de tot, mă jur că-s foarte periculos. Dar dacă, bă, dacă nu mă cunoşti du-te **** , nu te băga cu mine, mânca-ţi-aş gura, că mă ia capul! Asta nu suport!”

Referitor la acest dialog, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spunea la 9 ianuarie că niciunul dintre interlocutorii respectivi nu este procuror DNA („Nu erau doi procurori DNA în acea discuție”) și că s-a depus o sesizare la CSM pentru a se corecta dezinformarea.

Florian Coldea, prima „victimă” a înregistrărilor difuzate de RTV

Seria de „dezvăluiri” a lui Sebastian Ghiță (multe dintre ele fiind imposibil de probat) a început în ultimele zile din decembrie 2016, după dispariția din țară a fostului deputat, fost membru al Comisiei parlamentare de control a SRI, în prezent dat în urmărire prin Europol și pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Toate aceste dezvăluiri au ca țintă SRI și DNA și, până acum au dus la trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, prim adjunct al Serviciului Român de Informații.

Sebastian Ghiță s-a lăudat în seria de înregistrări difuzate la România TV cu o relație apropiată cu adjunctul SRI Florian Coldea și a pretins că a făcut anumite servicii lui Florian Coldea sau că a acționat în trecut în numele și în interesul șefei DNA, Laura Codruța Koveși. Pe data de 16 ianuarie, într-o a opta înregistrare, Ghiță a afirmat că Florian Coldea și șefa DNA Laura Codruța Kovesi ar lucra și pentru un guvern străin.

Fostul deputat a prezentat și câteva fotografii care dmeonstrau că familiile Ghiță și Coldea și-au petrecut câteva vacanțe împreună.

Ancheta internă a SRI nu ar fi relevat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, potrivit instituției, dar generalul a cerut eliberarea din funcţie și a plecat din SRI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: