marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2014

UPDATE: Mircea Basescu, care este aşteptat la sediul central al DNA, la ora 18.00, a declarat că a fost chemat în calitate de suspect şi că i se par normale declaraţiile date de fratele său, preşedintele României.

„Recunosc că şi eu îmi reproşez anturajul”, a spus Mircea Băsescu.


Acesta este suspectat că ar fi intervenit pentru a obţine la recursul lui „Bercea Mondial” o condamnare mai blândă.

Sandu Anghel, cunoscut sub porecla „Bercea Mondial”, a fost condamnat, pe 20 mai anul acesta, la 8 ani şi 9 luni de închisoare pentru tentativă de omor, întrucât şi-a înjunghiat un nepot (în anul 2011).

UPDATE: Potrivit MEDIAFAX, Mircea Băsescu a fost citat să se prezinte joi la DNA, în dosarul în care Florin Anghel a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de fratele preşedintelui, la audieri fiind aşteptaţi şi Bercea Mondial, soţia acestuia şi Marian Căpăţână, potrivit unor surse judiciare.

La ora 14.00 ar urma să fie aduşi la DNA, din penitenciarele în care sunt încarceraţi, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi soţia acestuia, Fănica Anghel.


Marian Căpăţână este citat la ora 17.00, iar Mircea Băsescu, la ora 18.00.

Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care rezultă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare.

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi, respectiv, Marius Constantin, cercetaţi pentru că l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu (i-au cerut acestuia 280.000 de euro, pentru a nu dezvălui informaţii compromităţoare despre Mircea Băsescu şi fratele său), susţin că Mircea Băsescu ar fi vinovat de trafic de influenţă.

Fragmentele fac parte din mai multe discuţii care au avut loc în anii 2011, 2012 şi 2013.

Plângerea lor a fost preluată de procurorii DNA din Bucureşti, care investighează acest caz.

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial spun că i-ar fi dat bani lui Mircea Băsescu, pentru a obţine eliberarea de către instanţă a lui Bercea Mondial, condamnat pentru tentativă de omor.

Înregistrările au fost furnizate postului Antena 3 de către Pavel Abraham, avocatul lui Florin Anghel și Marius Constantin. Pavel Abraham a fost șef de Inspectoratului General de Poliție, iar apoi președinte al Agenției Naționale Antidrog.

Președintele Traian Băsescu a semnat în 2008 decretul de pensionare al lui Pavel Abraham, la cererea minsitrului de Interne de atunci, Cristian David.

Potrivit înregistrărilor difuzate de Antena 3, Mircea Băsescu ştia despre încercarea lui Florin Anghel şi a lui Marius Constantin de a-l elibera prin intervenţii pe Bercea Mondial.

Mircea Băsescu: Nu am luat bani pentru eliberarea lui Bercea

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a spus joi dimineaţă că preşedintele ştia despre cazul lui Bercea Mondial, aşa cum „ştia toată ţara” şi că nu s-a intervenit la el pentru eliberarea acestuia.

„Este o mare eroare sau să-i spun răutate să amesteci preşedintele ţării într-o asemenea problemă (…) Este interpretarea lor că eu zic că preşedintele ştie. Preşedintele ştie despre un asemenea caz, cum să nu ştie. Ştia toată ţara şi să nu ştie preşedintele despre cazul Bercea Mondialu?”, a spus Mircea Băsescu, citat de MEDIAFAX.

Întrebat dacă a vorbit cu fratele său de când a început acest scandal, Mircea Băsescu a spus: „Am vorbit, bineînţeles că este supărat, este foarte supărat. Este extraordinar de urât din partea postului Antena 3 că nu ne-a răspuns la telefon în timpul emisiunii şi că încerarcă să arunce, să amestece în mocirla asta creată de ei preşedintele ţării”.

Mircea Băsescu a mai spus că nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi nici nu a încercat eliberarea acestuia. El a precizat că nu ştie nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpăţână îi datora familiei lui Bercea Mondial.

„Eu nu am luat bani, doamnă. Eu nu am luat niciun ban (…) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu ştiu ce sumă era. Probabil că aşa am spus. Dar nu ştiu ce sumă era, pentru că era Marian Căpăţână cu plasa cu bani, la care mă şi refer, în biroul celălalat, aştepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei”, a mai spus Mircea Băsescu, citat de MEDIAFAX.

El a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial şi că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiţie.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că a încercat să facă tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din penitenciar, Mircea Băsescu a răspuns: „Nu să-l scot eu doamnă, să se ajungă la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: «Băi, nu încercaţi să daţi bani la nimeni, pentru asta că mai rău îi faceţi lui Bercea, şi aveţi încredere că justiţia va rezolva problema». Ei tot timpul îmi spuneau că e nevinovat, «naşule, e nevinovat», şi eu spuneam «ok, dacă e nevinovat, justiţia va rezolva problema» (…) De fiecare dată le-am spus că nu pot să fac nimic, că eu nu cunosc nici judecători. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanţa, dar mai mult de atâta, nu aveam ce să le fac”.

Mircea Băsescu a mai spus că înregistrarea video prezentată de Antena 3 „este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei”. El s-a declarat nemulţumit şi de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât şi avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

„Pot să vă spun că am încercat să intrăm, să sunăm, atât eu cât şi avocatul, la numărul de telefon la care vorbise avocatul înainte de a începe înregistrările. Eu am sunat de vreo patru-cinci ori, avocatul de vreo şapte-opt ori şi nu ne-a mai răspuns nimeni. În schimb, când a sunat fina, i s-a răspuns imediat, ba încă s-a dat pauză după ce a sunat, astfel încât să poate să discute ei, să o înveţe ce să spună. N-am ce să spun mai mult, vă spun că nu am luat bani, că n-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea”, a adăugat fratele preşedintelui.

Declaraţiile au fost făcute după ce, anterior, Mircea Băsescu transmisese un comunicat de presă în care arăta că Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.

Înregistrările

„La mine au ajuns 250.000…”

În primul filmuleţ difuzat, fratele preşedintelui confirmă că i „s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe” şi că la el ar fi ajuns „250.000”.

Florin Anghel: Voiam să te întreb ceva, te rog eu, tu ştii ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro…Te-ai dus matale cu el în maşină şi i-aţi dus la Bucureşti? Aşa-i?

Mircea Băsescu: Nu.

F.A.: Dar ţi i-a adus.

M.B.: Măi, să ştii că mi-a dat.

F.A.: Ţi-a dat… dar o parte din ei… unde e mă mâncaţi-aş?

M.B.: Dar să ştii că la mine a ajuns…

F.A.: Toţi?

M.B.: La mine au ajuns 250.000

F.A.: Atâta?

M.B.: Da

F.A.: Şi la el restul?

M.B.: Eu de aia eram curios atuncea, când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe. Deci la mine atât a ajuns, să ştii.

„Eu am făcut tot ce am putut”

Într-un alt fragment de înregistrare, se face referire la două tranşe de bani – de 350.000, respectiv 250.000 -, iar Mircea Băsescu, întrebat de ce nu se vorbeşte „cu Traian”, răspunde că respectivul Traian „ştie”.

F.A.: Să trăiţi, domnu comandant. Suntem terminaţi!

M.B.: Cred.

F.A.: Terminaţi, nu că credeţi că suntem terminaţi. Suntem terminaţi, nu jucărie. Domnu’ comandant, eu nu mă mai înţeleg cu Marian. Se laudă pe la ăia pe acolo, pe la Drăgăneşti, că suntem nişte proşti. Că a luat banii de la noi şi şi-a luat maşină pe banii noştri. Te rog să mă crezi. Aşa au zis muncitorii ăia ai lui. Să mor eu dacă te mint. Nu ştiu ce să facem, că nu o mai ducem… Prima şi prima dată când a venit la noi, ştii ce ne-a zis? Că l-ai trimis matale ca să vină el, ca să ia alea, ca să te forţeze el pe matale, să fii matale mai obligat, ca să-i dai drumul lui tata.

M.B.: Eu am făcut tot ce am putut.

F.A.: Stai să-ţi zic. Când l-ai trimis matale să ia ăia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea şi după aceea v-am mai adus ăia 250.000. Şi când i-am dus pe ăia 250.000, ştii ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro, ca să-l scapi… şi acuma? Uită-te, şapte ani jumătate! Domnu’ comandant, aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de politică, că e finul lui Băsescu şi să dăm din ăsta în ăla, dar eu ce zic e să vă duceţi să puneţi mâna să-l scoateţi, că moare ăla acolo, mă nene mă!

M.B.: Deci, eu ce mai sper nu e vorba de…

F.A.: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?

M.B.: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie…

„Tu de ce nu înţelegi că preşedintele nu se poate…?”

Un alt fragment de conversaţie relevă cunoştinţele lui Florin Anghel despre mersul procesului în care a fost judecat tatăl său. Discuţia pare purtată, după conţinutul ei, după condamnarea lui Bercea Mondial în primă instanţă. Florin Anghel insistă pentru intervenţie „la Traian”, iar fratele şefului statului replică spunând că „el nu poate să apară”.

M.B.: Recursul unde se judecă?

F.A.: Fiţi atent cum e acum. La Slatina, la tribunal, s-a încheiat dosarul, n-o să mai ajungă acolo. Acuma, recursul se va face de la Curtea de Apel Craiova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (…) Dacă nu, du-te şi dă-i drumul acum.

M.B.: Nu, acum nu poate să-i dea drumul.

F.A.: De ce?

M.B.: Lasă să facă recursul, eu asta vreau. Să nu mai …

F.A.: Mă nene, păi ce recurs? Păi poţi să-l dai afară şi acum.

M.B.: Da?

F.A.: Păi fii atent. Poţi să-l dai afară o dată la menţinere, să nu-i mai prelungească, că e nevinovat, şi o dată să-i pui cerere de înlocuire să nu părăsească localitatea. Merge şi de asta.

M.B.: Merge?

F.A.: Dar dacă o pui, nu o mai pune că mai speri, că vedem ce facem. Pune-o la ţanc (….) că moare omul ăla acolo. Că şi mie mi-a dat tot şapte ani jumătate. Eu aş spune cu putere şi cu … să te duci mata la Traian, să vorbeşti cu el, să nu mai… să se ducă direct, să-l ia de acolo.

M.B.: Băi, tu de ce nu înţelegi că preşedintele nu se poate … tu nu vezi că toţi ăştia pe la toate televiziunile se uită numai după c… lui la nu ştiu ce. El nu poate să apară.

„Nu pot eu sau frate-miu să apărem acolo”

Un alt fragment de discuţie are ca subiect o posibilă cerere de strămutare a procesului în care a fost judecat Bercea Mondial.

M.B.: Eu vreau să vedem la recurs.

F.A.: Măi nene, la recurs.. ce recurs? Vrei să strămuţi dosarul?

M.B.: Da.

F.A.: Ca să nu se mai judece la Craiova

M.B.: Să nu se mai judece la Craiova, da.

F.A.: Păi dacă vrei aşa, fă-o, mânca-ţi-aş. Fii atent în cât timp poţi să faci asta, în maxim 10 zile. Mai sunt nouă zile la dispoziţie.

M.B.: 10 zile are pentru recurs.

F.A.: Da.

M.B.: Păi să facă avocata cerere.

F.A.: Păi fii atent. Eu îţi fac cererea de strămutare şi vin în două, trei zile la matale cu ea.

M.B.: Să o văd şi eu.

F.A.: Păi matale degeaba o vezi, că nu ştii ce e în cererea aia. Degeaba o vezi matale.

M.B.: Corect. Păi şi atunci de ce vii cu ea la mine? Ea trebuie depusă acolo.

F.A.: Păi stai puţin. Trebuie să o iei matale să o depui sau trimiţi matale pe cineva să o depui. Ştii de ce? Ca să iei termen în două, trei zile, ca să poţi să o strămuţi, că aşa ăştia de la Înalta Curte îşi dă termen în două, trei luni.

M.B.: Da? Băi dar nu, nu pot eu sau frate-miu să apărem acolo, de ce nu înţelegi?

F.A.: Păi ştiu că nu poţi să apari, dar mai aveţi o portiţă dumneavoastră. N-aveţi voi un om de bază pe care să-l trimiteţi pe şustache să faceţi, că aveţi, da’ nu v-aţi forţat nota, că dumneavoastră dacă forţaţi nota…

M.B.: Ei… nu am forţat nota de dracii au găsit-o…

F.A.: N-ai forţat-o nene, că dacă forţai….

„Aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum”

F.A.: Hai să vedem cum îl scăpăm pe tata.

M.B.: Măi, trebuie să… trebuie să …

F.A.: Trebuie.. Când mai trebuie mă nene că uite că l-au condamnat.

M.B.: Eu asta şi doream să se ajungă la…

F.A.: Să-l condamne?

M.B.: Să-l condamne la un an.

(…)

F.A.: Ştii că matale mi-ai zi că îl condamnă la 10 luni sau la un an, nu mi-ai zis matale aşa?

M.B.: Nu ţi-am zis eu aşa?

F.A.: Şi ia uite la cât l-au condamnat.

M.B.: Păi aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum şi gata. Era toată lumea mulţumită. Şi presa, şi politicienii.

F.A.: Păi ai văzut că şi presa a sărit şi a zis că prea mult i-a dat lu Bercea… Dar stai puţin. Matale când te duci acuma ultima oară la Traian, când pleci la Traian?

M.B.:Sper să mă duc sâmbătă, duminică.

„La Traian mă duc, da’ nu pot să mă duc eu la Craiova”

F.A.: Dacă matale pui o cerere de înlocuire, dar să nu o pui până nu îţi faci toate notele. Mi-ai zis Florine, du-te şi depune-o, îi dă drumul de la Craiova, că dacă nu-i dă drumul de la Craiova, nu poţi să mai faci recurs la cerere, că asta e fără drept de recurs.

(…)

F.A.: Când i-am dat ăia 350.000 de euro, matale ai ştiut de ei?

M.B.: Nu.

F.A.: De ăia 350.000 nu ai ştiut? Ba da, ai ştiut nene. Nu ştii că ai spus du-te şi du-i lui Marian? Când am venit eu prima dată la matale. Am venit cu mama după aceea cu ăia 350.000 după mine… sau din a doua tranşă, că eu i-am dat două tranşe lui – o dată 350.000 şi o dată 250.000, şi matale au ştiut de ambele tranşe ai ştiut.

M.B.: Nu, am ştiut de una, am ştiut doar de una.

F.A.: De o tranşă ai ştiut?

M.B.: Una…

F.A.: De ăia 350.000 ai ştiut mata. Du-te şi dă-mi-l pe tata afară, te rog eu…

M.B.: Nu se pune problema.

F.A.: Te rog eu mult de tot, şefule.

M.B.: Trebuie să-l scoatem.

F.A.: Scoate-l afară.

M.B.: Deci e clar da… nu mai da la nimeni.

F.A.: Nu mai dau nici 1.000 de lei la nimenea. Dacă vrei, ţi-i aduc pe toţi aici, să mi-i ţii matale, să vezi că nu mai merg pe nicio mână, numai dă-mi-l afară.

M.B.: Acuma nu mai da la nimeni niciun ban.

(…)

M.B.: Lasă-l, mă, pe Marian, treaba ta ce ai cu Marian, dar nu Marian e problema mea. (…) Problema mea e Anghel Sandu.

F.A.: Trebuia mă să te duci mă de mult la Traian, să-l forţezi ca să-i dea drumul.

(….)

F.A.: La el poţi mă, să-i spui, că e frate-tu.

M.B.: Unde… la Traian mă duc, da’ nu pot să mă duc eu la Craiova.

F.A.: Păi cum să te duci matale acolo că şi dacă te-ai duce n-ai face nimic, tot el, că el e…

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

M.B.: Mai rău fac.

F.A.: Păi vezi? Dar dacă matale te duci la el şi el trimite, că trimite biletul, ca să-i dea drumul. (…) Sună şi zi să nu mai facă recurs parchetul, să facem decât noi recurs, că dacă îi face recurs parchetul, îi mai dă ani, poate să-i mai pluseze, dar dacă nu-i mai face, poate să-i mai ia din ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: