30 mai, 2018

Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză va plăti dobânzile şi comisioanele bancare aferente programului de creditare pentru dezvoltarea personală a tinerilor, denumit „Investeşte în Tine”.

„Dobânda este 0% din perspectiva beneficiarului, practic toate dobânzile şi comisioanele bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP)”, a declarat prim vicepremierul Viorel Ştefan (foto).

Condiția ar fi plata la scadenţă a ratelor creditului.

O Comisie bună la toate


Deocamdată, CNSP nu poate susţine cu bugetul actual noile chletuieli, dar preşedintele instituţiei, Ion Ghizdeanu, este convins că banii „se vor aloca”, potrivit unei declaraţii date pentru Hotnews.ro.

Pe de altă parte, nimic din statutul şi obiectivele proprii Comisiei nu prevede trasformarea instituţiei în vehicul de finanţare a unor proiecte guvernamentale. Rolul CNSP este de a furniza Guvernului analize macroeconomice, ca şi „fundamentarea” orientările strategice de dezvoltare a României, potrivit site-ului CNSP.

O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern în 12 aprilie spune, totuşi, că CNSP va avea „noi atribuţii în ceea ce priveşte „încurajarea investiţiilor”, dar nu se referă mai precis decât la „implementarea proiectelor de investiții în parteneriat public-privat” şi la „schemele de ajutor de stat aplicate începând cu anul 2018”.

Programul de „Investeşte în tine” poate fi calificat cu greu ca o schemă de ajutor de stat, din moment ce este mai degrabă una de asistenţă socială, ca şi aceea privind „Prima Casă”.


Atâta doar că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC-IMM) nu poate plăti dobânzile şi comisioanele băncilor, cum nu o face nici în cazul programului „Prima Casă”.

Or, „Investeşte în tine” este un program de creditare care se adresează şi tinerilor şomeri, sau celor care îşi continuă studiile şi care nu ar avea bani de dobânzi.

Prin urmare trebuia adăugat un plătitor al dobânzilor şi comisioanelorl a schema în care FNGC-IMM va garanta principalul creditului.

CNSP și-a căpătat în ultima vreme reputația de a-și „corela”, susceptibil de mult, calculele cu nevoile guvernului.

„Investeşte în tine” până la 55 de ani

Programul ar putea fi demarat de guvern săptămâna viitoare și va oferi tinerilor care sunt la studii, dar șomeri, acces la împrumuturi de 40.000 de lei fără dobândă, garantate de stat, pentru educaţie, sănătate, sport şi cultură, potrivit lui Viorel Ștefan.

Creditul poate creşte cu alte 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Programul este extins și pentru persoanele de până la 55 de ani, caz în care valoarea creditului este de 35.000 de lei, cu extensia de 20.000 lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Detalii

Programul ar urma să acopere toate nevoile celor care vor finanţare pentru dezvoltarea lor personală şi a familiilor lor, potrivit promisiunilor oficiale.

„Programul se adresează în mod special tinerilor, dar nu numai. Se referă la investiţiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educaţie, cultură sau sănătate. Acest program va include şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului”, a mai spus Viorel Ştefan.

Astfel,  numărul persoanelor eligibile pentru a luat un credit prin acest program ar fi de 8 milioane, potrivit prim – vicepremierului Viorel Ştefan.

  • Alte detalii:
  • Durata creditului este de maximum 10 ani, inclusiv perioada de graţie, cel puţin egală cu durata studiilor, care nu trebuie să treacă de 5 ani.
  • Creditul este garantat de stat în proporţie de 80% de FNGC-IMM, exceptând dobânzile şi comisioanele bancare.
  • Beneficiarul care nu este angajat trebuie să vină cu un co-debitor, pentru diferenţa de 20%.
  • De credit se beneficiază prin trageri multiple, în maxim cinci ani de la acordare
  • Facturile sau plăţile directe se decontează pe bază de proformă.
  • Se decontează toate cheltuielile eligibile realizate pentru beneficiarul creditului sau pentru membrii familiei acestuia.
  • Cheltuielile eligibile sunt, în principal, cele legate de educaţie:
    • plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională,
    • taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România,
    • plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate,
    • taxa de participare manifestări ştiinţifice şi concursuri din România,
    • costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate,
    • costurile de achiziţionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.
    • plata chiriei, utilităţilor, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti, plata taxei la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România.
  • Pentru cultură:
    • abonamente culturale pentru cinema, teatru, operă, bibliotecă şi muzee,
    • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.
  • Pentru sănătate: costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.
  • Pentru sport: echipamente sportive de uz personal, abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.).
  • Pentru o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, dar şi modernizarea sau renovarea locuinţei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: