Autoritățile europene avertizează că preluarea Fitbit de către Google prezintă riscuri pentru datele utilizatorilor. Google a cumpărat Fitbit pe 1 noiembrie 2019, pentru suma de 2,1 miliarde de dolari. Fitbit are în București cel mai mare birou de cercetare-dezvoltare din afara SUA.
Fitbit Inc. este o companie americană care produce ceasuri ”inteligente” și brățări pentru fitness. Ambele dispozitive au capacitatea de a înregistra parametri fizici ai posesorului
TechCrunch a scris joi că un comunicat al Consiliului European de Protecţie a Datelor avertizează Comisia Europeană cu privire la potenţialul risc pentru securitatea datelor pe care îl prezintă această achiziţie. Potrivit comunicatului, membrii Consiliului sunt îngrijoraţi că „acumularea unor date personale sensibile ale cetăţenilor europeni de către o companie uriaşă din industria tech ar putea fi o problemă pentru drepturile fundamentale la viaţa privată şi protecţia datelor personale”.
Pentru moment, Google încă aşteaptă ca preluarea Fitbit să fie aprobată, iar felul în care accesul la datele personale deţinute de compania de wearables va fi gestionat ar putea fi decisiv pentru a primi undă verde în UE. Cele două companii sunt obligate să publice o evaluare a ”ncesităţilor şi implicaţiilor cu privire la protecţia datelor”.
Şi Departamentul de Justiţie al SUA s-a arătat îngrijorat cu privire la această preluare. Google ar urma să aibă acces la date ale utilizatorilor de dispozitive Fitbit care examinează activitatea acestora, somnul, locaţia şi alte informaţii cu privire la sănătatea lor.
Google a răspuns tuturor îngrijorărilor exprimate, precizând că nu va vinde nimănui datele personale obţinute de la Fitbit şi nici nu le va folosi pentru Google Ads.