marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2020

Bursele europene au revenit pe creștere, cel puţin temporar, după ce Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) s-a angajat să injecteze în piață 1,5 trilioane de dolari, iar  Casa Albă și Congresul american sunt gata să se pună de acord privind un pachet de stimuli economici.

Bursele americane înregistraseră, joi, cea mai adâncă prăbuşire din 1987 încoace, cu indicele dow jones Industrial închizând cu 10% mai jos. Bursele europene au marcat şi ele una dintre cele mai mari scăderi din istorie, valoarea companiilor europene scăzând cu 1.000 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Bursele europene așteaptă acordul democraților din Congresul american cu pachetul de măsuri pe care îl va propune Casa Albă, ca și efectul infuziei de lichidități a Fed, de 1.500 de miliarde de dolari în 24 de ore, prin achiziții de titluri de stat, cu mai multă încredere decât în cel al promisiunilor Băncii Centrale Europene că va face astfel de operaţiuni suplimentare de doar 120 de miliarde de euro întot anul.


Comisia Europeană lucrează încă la finaliyarea unui pachet de măsuri de contracarare a efectelor pandemiei coronavirus (Covid-19)

(Citiţi şi: „BCE – ”măsurile de coronavirus”: încă 120 de mld. euro în relaxarea cantitativă, alături de facilități de refinanțare oferite băncilor”)

Marile burse europene se menţineau pe creştere, vineri înainte de prânz, după optimismul supralicitat specific deschiderii, cu indicele pan european STOXX50E la +1,59%, FTSE 100 la +2,34% în Londra, DAX la +0,59% în Frankfurt și CAC 40 la +1,44% în Paris.

Ieșit din siajul tendinței de pe marile piețe, indicele de referință BET al Bursa de Valori București (BVB) s-a decuplat și scădea cu mai mult de 1%, incertitudinea privind formarea unui guvern stabil atârnând mai greu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Scăderea BET a fost determinată de cea a acţiunilor companiilor energetice (OMV Petrom  – SNP şi Electrica – EL, mai degrabă stagnau) şi ale Fondului Proprietatea (FP)


Bursele din Asia și mai ales cea de la Tokyo sunt încă îngrijorate de semnalul pe care l-ar putea da eventuala amânare a Jocurilor Olimpice din această vară, și au închis în scădere, chiar dacă acestea au fost oprite de operaţiunea Fed.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: