12 martie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat joi programul de achiziții de active (relaxare cantitativă – QE) cu 120 de miliarde de euro până la finalul anului, precum și extinderea facilităților de refinanțare oferite băncilor, potrivit unui comunicat transmis de instituție. Dobânzile au fost menținute la același nivel.

Analiștii sunt de părere că amploarea măsurilor adoptate de BCE în vederea temperării efectelor pandemiei coronavirus asupra economiilor din zona euro sunt în linie cu așteptările piețelor, dar nu sunt suficiente pentru a le da încredere investitorilor, la fel cum nici Fed nu a reușit în urmă cu două săptămâni să oprească volatilitatea de burselor.

Deciziile BCE:

  • Rata dobânzii pentru principalele operațiuni de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și de depozit au fost menținute la 0%, 0,25%, respectiv -0,5%.
  • Până la sfârșitul anului va fi adăugat un pachet temporar de achiziții suplimentare de active în valoare totală de 120 de miliarde de euro.
  • Operațiuni suplimentare de refinanțare pe termen lung (LTORs) vor fi efectuate, temporar, pentru a furniza sprijin imediat de lichiditate sistemului financiar din zona euro. Deși Consiliul guvernator nu vede semne semnificative de încordare pe piețele monetare sau deficite de lichiditate în sistemul bancar, aceste operațiuni vor oferi sprijin în caz de nevoie. Acestea vor fi folosite până la intrarea în vigoare a TLTRO III, în iunie 2020.
  • TLTRO III se va aplica în perioada iunie 2020-iunie 2021 și va avea termeni mai favorabili băncilor. Aceste instrumente vor susține creditarea bancară destinată în principal companiilor mici și mijlocii afectate de pandemie. Rata dobânzii acestor facilități va fi cu 25 de puncte de bază sub rata medie aplicată principalelor operațiuni de refinanțare din zona euro

”Deciziile de astăzi ale BCE (…) nu vor face mai mult decât să atenueze ușor efectele coronavirus asupra economiei”, au comentat analiștii de la capital Economics. ”Politica monetară nu are puterea să prevină o contracție profundă a economiei și, spre deosebire de SUA sau China, are o putere limitată de a sprijini revenirea ulterioară”, au adăugat ei.

Bursele europene au consemnat scăderi masive joi. Indicele FTSE a pierdut 5,52% la Londra, DAX – 5,8% la Frankfurt şi CAC 40 -5,73% la Paris, după ce la New York, indicele dow jones Industrial a căzut cu 5,86%, S&P 500 cu 4,89%, iar la Tokyo Nikkei a pierdut 4,4%.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: