vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2023

Rata anuală a inflației a scăzut în aprilie, în linie cu așteptările economiștilor la 11,2%, față de 14,5% în luna martie, a comunicat vineri INS.

Comparativ cu luna aprilie 2022, cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare, cu aproape 20%, urmate de servicii (10,64%) și produsele nealimentare (5,83%).

Prețurile din luna aprilie a acestui an se raportează la cele din luna aprilie a anului trecut, când rata inflației deja ajunsese la 13,8%. Războiul din Ucraina se desfășura deja de două luni iar scumpirirle erau în toi. Astfel că temperarea inflației era de așteptat, BNR spunând că din partea a doua a anului vom intra în domeniul unei singure cifre.


Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023 este 100,75%.

Rata inflației de la începutul anului (față de decembrie 2022) este 3,1%.

Dintre alimente, luna trecută cel mai mult s-au scumpit zahărul (comparativ cu aceeași lună a anului trecut) +58%, untul (+35%), laptele (+28%) și cartofii (+34%).

Singurele reduceri de prețuri au fost consemnate pentru medicamente (-3%) și combustibili (-4%). Specialiștii de la Erste Research anticipează o reducere generalizată în întreaga regiune a ratei inflației, băncile centrale majorând deja ratele dobânzilor cheie.


În comunicatul transmis de BNR după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație din 10 mai, în care a menținut dobânda-cheie neschimbată la 7%, a menționat că pe fondul ieftinirii combustibililor față de anul trecut, prgnoza din februarie rămâne valabilă, conform căreia inflația la finele anului va ajunge la 7%.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: