vineri

26 aprilie, 2024

11 decembrie, 2019

Deși inflația lunară consemnată a fost relativ redusă, cu o majorare a prețurilor de 0,23%, inflația anuală a urcat în noiembrie 2019 la 3,77%, urmare a efectului de bază indus de valoarea negativă (-0,13%) consemnată, cu caracter excepțional,  în aceeași lună a anului trecut. Traiectoria este conformă cu cea anticipată de Banca Centrală, care a estimat un nivel de 3,8% pentru finalul lui 2019.

Influența cea mai importantă în sensul creșterii prețurilor a venit pe segmentul prețurilor alimentare (+0,43%). Dacă scumpirea fructelor proaspete (+4,33%) a fost contrabalansată de ieftinirea citricelor și altor fructe meridionale (-4,96%), la carne s-a transmis o influență importantă în indicele de prețuri pe segmentul de carne de porcine (+2,34%) și preparate din carne (+1,17%).

Și sumele plătite pentru alte produse alimentare de bază au avansat sensibil, cu +1,68% la fasole boabe, +0,74% la cartofi, +0,68% la pește proaspăt, +0,67% la telemea de oaie sau +0,42% la carnea de pasăre. De reținut, însă, ușoara ieftinire de ansamblu pe grupele mari de legume și conserve de legume (-0,40%), respectiv fructe și conserve de fructe (-0,08%).


Iată care au fost cele cinci poziții din coșul de consum care au generat circa 80% din creșterea prețurilor pe luna noiembrie 2019:

De remarcat faptul că s-au liniștit prețurile la îmbrăcăminte (+0,19%) și la încălțăminte (+0,32%), după creșterile importante din luna precedentă. Precum și ușoarele reduceri de la frigidere (-0,53%), mașini de spălat (-0,51%), mașini de aragaz (-0,28%), aparate audio-video (-0,05%), cam mici însă față de ceea ce părea a fi efectul „Black Friday”.

În schimb, s-au scumpit perceptibil combustibilii (+0,39%), care au adus o influență de 0,03 puncte procentuale la indicele general, dincolo de efectul indirect asupra celorlalte mărfuri. Una peste alta, mărfurile nealimentare au consemnat, însă, cea mai mică valoare pentru avansul prețurilor pe luna noiembrie (+0,12%).


Majorarea regăsită pe segmentul serviciilor a fost de +0,15%, cu valori peste media sectorială la îngrijire medicală (+0,37%), chirie (+0,31%), igienă și cosmetică (+0,26%) și telefon (+0,26%). Ieftiniri notabile s-au produs la apă, canal, salubritate (-0,47%), transport interurban (-0,40%) și, mai ales, transport aerian (-5,86%).

După metodologia armonizată la nivel european, rata anuală a inflației IAPC s-a situat la 3,7%, ușor sub valoarea calculată potrivit metodologiei naționale. Creșterea prețurilor aflate sub influența politicii monetare s-a temperat (+0,35%), după ce urcase în luna precedentă la cel mai mare nivel înregistrat în ultimele șase luni.

Evoluția indicilor de preț pe luna noiembrie 2019 în raport cu luna anterioară pe segmente ale IPC, arată o influență favorabilă a prețurilor reglementate, după scăderea cu 1,55% a tarifelor la energia termică dar o influență nefavorabilă a prețurilor la combustibili. Dincolo de aceasta, însă, trebuie subliniată o creștere difuză a prețurilor la produse de bază.

Reamintim că proiecția inflației anuale a fost ajustată de Banca Națională sensibil în jos (cu 0,3 – 0,4 puncte procentuale față de proiecția anterioară). Până la finalul anului, valoarea inflației ar urma să rămână cel mai probabil sub pragul de patru procente. Anul viitor, inflația va reveni în coridorul vizat ( 2,5% plus/minus 1%), unde ar urma să se mențină până aproape de finalul anului.

Per total, după primele unsprezece luni ale anului, creșterea prețurilor a ajuns la 3,60%. Ceea ce implică un spațiu rămas până la valoarea prognozată oficial pentru finalul anului în curs (3,8%) de circa 0,2% pentru decembrie. Valoare similară cu cea din ultima lună a anului trecut, deci accesibilă dacă nu apar perturbări importante în mediul extern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: