vineri

29 martie, 2024

14 septembrie, 2016

grafi-crestere-preturiÎn premieră pentru ultimii patru ani, prețurile din august au fost mai mari decât cele din iulie. Creșterea a fost de doar 0,07% și a fost consecința directă a scumpirii țigărilor, dar este semnificativă pentru schimbarea de trend. Astfel, inflația anuală a urcat cu peste o jumătate procent de la -0,78% până la -0,20%, cel mai mare salt din ultima perioadă.

Media indicelui de inflație pe ultimele 12 luni a fost de -1,8% potrivit metodologiei naționale și -1,4% conform indicelui armonizat IAPC, utilizat pentru comparabilitate la nivel european. Prețurile la consumator au rămas deocamdată semnificativ mai mici decât la finele lui 2015 (-1,16%), ceea ce va permite rămânerea probabilă păstrarea în domeniul negativ până la finele acestui an.

Produsele alimentare s-au ieftinit, per total în luna august cu 0,09%. Această valoare a rezultat după evoluții contradictorii, cu cea mai mare scădere localizată la fructe proaspete (-9,27%) și cea mai mare la citrice și alte fructe meridionale (+5,11%). Legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu -1,11%, ”vedeta” fiind cartoful cu -3,06%. În fine, ouăle, care completează tripleta prețurilor volatile s-au scumpit cu 3,55%.


Segmentul de produse nealimentare a fost cel care a determinat în totalitate creșterea indicelui de prețuri, deoarece a marcat o creștere de 0,26%. Aceasta a fost puternic localizată pe segmentul țigărilor, care s-au scumpit cu 1,76%, suficient pentru a determina o influență de 0,11% pe IPC, care i-a și schimbat semnul ”tradițional negativ”.

Serviciile au marcat o reducere de 0,09% a tarifelor, determinată de scăderea cursului de schimb utilizat la calcularea facturii telefonice.Astfel, acestea s-au redus cu 0,61% prin diminuarea raportului euro/leu.

tabel1

O analiză mai detaliată arată că în absența variațiilor de preț cu carcater mai mult sau mai puțin aleator ale trinomului legume-fructe-ouă și a influenței prețurilor reglementate de stat, majorarea prețurilor ar fi fost de 0,25% pe ultima lună, ceea ce ar conduce la o valoare anualizată de peste trei procente. Din fericire, două treimi din această schimbare au fost date de ajustarea în sus a prețurilor la produse din tutun ( băuturile alcoolice s-au scumpit cu doar 0,05%, valoare practic neglijabilă).


tabel2

De subliniat în condițiile creșterii veniturilor stabilitatea remarcabilă a inflației care intră sub influența politicii monetare, așa-numitul indicator CORE 2, respectiv total IPC exclusiv legume, fructe, ouă și produse ale căror prețuri sunt reglementate, băuturi și tutun.

Acesta s-a situat exact la 0,08%, după ce a evoluat constant sub o zecime de procent în cele cinci luni anterioare.

Una peste alta, ar trebui să fim atenți în continuare la evoluțiile unor produse de bază pentru populație, care au și ponderi corespunzătoare în coșul de consum.

Cele mai importante sunt carnea și preparatele din carne ( +0,41% pe august față de iulie, cu +1,13% la carnea de porcine) care dețin aproape nouă la sută din cheltuielile unei familii. Dar și zahărul (+1,37%), brînza (+0,44%), uleiul (+0,20%) sau îmbrăcămintea (+0,15%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: