Preţurile producţiei industriale totale (piaţă internă şi piaţă externă), așa numita „inflație industrială”, s-au majorat cu 47,1% în aprilie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Creșterea s-a temperat de la 51,7% martie 2022 / martie 2021, dar disproporția dintre prețurile la intern și cele la extern arată, încă, vulnerabilitățile de competitivitate ale industriei românești, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Demn de menționat, însă, este că în această temperare a ritmului de creștere a inflației industriale, un rol important îl are efectul de bază: în aprilie 2021 deja prețurile la energie începuseră să crească după liberalizarea pieței energetice, trăgând după ele preturile industriale.
Creșterea indicelui preţurilor industriale pe piața internă, de 60,38% aprilie / aprilie 2022 este de 2,5 ori mai mare decât cea de pe piața externă. Raportul a scăzut de la 2,8 ori cât era între prețurile de la intern și cele de la extern din martie / martie.
Totuși, tendința disproporției este în continuare mare, după ce s-a accentuat exponențial în ultimele luni. „Capacitatea de absorbție a creșterii prețurilor la nivelul firmelor este foarte diferită” în România față de piețele externe. (…) Firmele românești „ nu au putut majora prețurile când/cât și-ar fi dorit, pentru a nu-și pierde din competitivitate”, explica recent economistul Aurelian Dochia pentru CursDeGuvernare.
(Citiți și: ”Paradox? Prețurile din industrie au crescut de 3 ori mai mult pentru piața internă decât pentru cea externă. Explicațiile specialiștilor”)
În luna aprilie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1,9% faţă de luna martie 2022.
Topul scumpirilor industriale
Cele mai mari scumpiri au avut loc, evident, în energie și în sectoarele industriale cele mai expuse la prețurile acesteia.
Creșterile prețurilor la produsele petroliere, la cele metalurgice și la cele chimice au depășit media pe întreaga industrie, chiar dacă sunt sub „inflația energetică”.
Față de scumpirile pronunțate din alte sectoare industriale, creșterea de numai 10% a prețurilor de producție a autovehiculelor ilustrează tocmai rezerva de competitivitate cu care acest sector poate absorbi din variațiile mari de prețuri din amonte.
Este însă sub presiune industria bunurilor intermediare, care are a doua cea mai mare creștere (34,2%), după cea din industria energetică (31,3%).
***