miercuri

14 august, 2024

29 iulie, 2022

Inflația din zona euro a atins un alt record în iulie, împinsă de prețurile mai mari la energie și de războiul Rusiei în Ucraina, dar economia, anunță Associated Press, a gestionat situația mai bine decât se aștepta, înregistrând creștere, chiar dacă slabă, în al doilea trimestru din 2022

Inflația anuală în cele 19 țări din zona euro a crescut la 8,9% în iulie, o creștere de la 8,6% în iunie, potrivit cifrelor publicate vineri de Eurostat.

De luni de zile, inflația se află la cele mai înalte niveluri din 1997, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile săptămâna trecută pentru prima dată în ultimii 11 ani și să semnaleze că va face la fel și în septembrie.


Datele Eurostat arată că prețurile energiei au crescut în iulie cu 39,7% din cauza preocupărilor privind furnizarea de gaze. Prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 9,8%, mai rapid decât creșterea înregistrată luna trecută, în principal din cauza costurilor mai mari de transport.

Pe de altă parte, economia zonei euro a crescut din aprilie până în iunie, extinzându-se cu 0,7% față de trimestrul precedent, în ciuda stagnării în Germania, motorul economic tradițional al Europei.

Franța a evitat temerile de recesiune, înregistrând o creștere modestă de 0,5%, în timp ce Italia și Spania au depășit așteptările cu expansiuni de 1% și, respectiv, 1,1%.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: