10 martie, 2015

inflatieInflația lunară din februarie 2015 s-a situat la același nivel ca și în februarie 2014, și anume 0,33%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Pe fondul unor ajustări minore de calcul, rata anuală a inflației a coborât foarte puțin (de la 0,41%) dar a atins un nou minim istoric, de 0,40%. De reținut, oarecum paradoxal, avansul prețurilor de la începutul acestui an a fost aproape dublu, respectiv 0,76%.

Creșterea medie a prețurilor pe ultimelor 12 luni a fost de 1,0% potrivit metodologiei naționale dar 1,2% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De reținut, acesta din urmă este utilizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

1
Click pentru mărire

Inflația controlată direct prin politica monetară, CORE 2, a scăzut brusc de la +0,30% (nivel semnificativ mai mare în raport cu valorile consemnate pe parcursul anului trecut) la -0,03%, intrând pe teritoriul negativ pentru prima dată în ultimele opt luni. Aprecierea leului în raport cu euro (de la o medie de 4,49 lei în ianuarie la 4,43 lei în februarie) a jucat, în acest sens, rolul principal.


Două treimi din creșterea generală a prețurilor au fost generate de evoluția rapidă a prețurilor volatile. Restul a venit de la scumpirea cu aproape două procente a combustibililor (+1,93%), determinată de aprecierea semnificativă a dolarului. O influență pozitivă aspra IPC a venit din scăderea tarifelor la telefonie cu 1,26%, acestea fiind calculate în raport cu euro.

La nivelul produselor și grupelor de produse, în luna februarie s-au scumpit cu 0,53% produsele alimentare și cu 0,39% produsele nealimentare, în timp ce serviciile s-au ieftinit cu 0,19%. Scumpirea alimentelor a fost puternic concentrată pe segmentul de legume ( +3,70% în februarie și +8,37% de la începutul anului !) și fructelor (+3,35% în februarie).

De data aceasta, nu cartoful a fost principalul vinovat în primul caz ( doar 0,72% ) ci ”alte legume și conserve de legume” (+5,39% și +11,99% de la începutul anului). După cum, în februarie, nu fructele proaspete au fost problema (+1,35%) ci ”citricele și alte fructe meridionale” (+5,92%), ceea ce ridică din nou problema fluctuațiilor mari de preț în absența unor depozite en-gros corespunzătoare.

Merită semnalat faptul că că mai multe produse alimentare de bază au rămas sub nivelul de preț de la finalul anului trecut. Printre ele se numără fasolea (-1,54%), zahărul (-0,91%), uleiul comestibil (-0,19%), ouăle ( -0,28%) și carnea de porc (-0,07%).

2
Click pentru mărire

Cu excepția lui aprilie, până la finele acestui an vor urma numai luni cu valori de inflație reduse sau negative, care vor fi foarte greu de reeditat. Conform scenariului de bază al proiecţiei făcute de banca centrală, rata anuală a inflaţiei IPC va urca până la 2,1% la sfârşitul anului 2015 (valoare revizuită în jos cu 0,1 puncte procentuale faţă de Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2014) şi 2,4% la finele anului 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: