sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2017

IndustriALL Global Union, organizație sindicală internațională ce reprezintă aproximativ 50 de milioane de lucrători din sectoarele minier, energetic și tot ceea ce înseamnă industrie prelucrătoare, îi cere premierului României să renunțe la transferul contribuțiilor sociale la angajat.

Apelul este urmare a rezoluției din 8 noiembrie a Comitetului Executiv al Industriall Global Union, prin care s-a stabilit ca organizația să facă toate demersurile pentru a convinge Exexcutivul României să revină la sistemul fiscal anterior în privința sistemului e protecție socială.

Organizația, care are membri din 146 de țări, consideră surprinzător acest transfer, nu numai pentru că situația este unică în lume, ci și pentru că măsura a fost luată de un guvern social – democrat.


„În întreaga Europă și în afara acesteia, contribuțiile la asigurările sociale sunt finanțate în comun de către angajați și angajatori.

Este destul de surprinzător să spunem că un guvern condus de o majoritate social-democrată aprobă o astfel de măsură care contravine principiului solidarității și obiectivului de a asigura condiții de muncă decente și de a îmbunătăți bunăstarea generală.

Deplasarea întregii poveri a taxelor de securitate socială către angajați va duce la o scădere suplimentară a puterii de cumpărare și la deteriorarea nivelului de trai al cetățenilor și va împinge încă mai mulți tineri să părăsească țara”, se menționează în scrisoarea apel semnată de Valter Sanches, Secretar General al IndustriALL Global Union.

Acesta enumeră în scrisoarea trimisă premierului Mihai Tudose reglementările internaționale încălcate de statul român prin acest demers:


„Această măsură ignoră flagrant standardele europene și internaționale. Este în contradicție cu drepturile fundamentale ale omului și cu drepturile forței de muncă acceptate în mod universal, așa cum sunt înscrise, printre altele, în Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția internațională privind drepturile economice, sociale și culturale și Convenția Internațională a Muncii și recomandările referitoare la securitatea socială, inclusiv Convenția 102, ratificată de România, și Recomandarea 202.
Prin urmare, IndustriALL Global Union invită Guvernul României să garanteze drepturile omului și drepturile muncii ale lucrătorilor, să realizeze o politică socială eficientă și să asigure păstrarea principiului responsabilității comune a contribuțiilor de protecție socială.”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Reamintim că, la începutul lunii octombrie, Confederaţia Europeană a Sindicatelor a solicitat intervenția Comisiei Europene pentru stoparea intenției Guvernului Mihai Tudose de a transfera toate contribuțiile sociale în sarcina angajaţilor.

Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, s-a declarat şocat de acest plan al Cabinetului Mihai Tudose, care, spunea acesta, încalcă în mod clar spiritul, textul şi jurisprudenţa a două instrumente europene importante.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: