vineri

26 aprilie, 2024

5 decembrie, 2020

Indicatorii PMI (Purchasing Managers’ Index) pe luna noiembrie au relevat creșterea industriei prelucrătoare pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie, chiar dacă indicatorul pentru întreaga economie globală, de asemenea în creștere de 5 luni, și-a încetinit ritmul.

Creșterea a fost rezultatul accelerării în SUA și în China, în timp ce industria prelucătoare din Zona Euro și-a încetinit ritmul, și a continuat să scadă în Japonia.

Indicatorii PMI sunt estimați de IHS Markit împreună cu JP Morgan și evidențiază dinamica comenzilor noi, a producției, a locurilor de muncă și a prețurilor în principalele ramuri ale economiei, iar pragul de 50 puncte separă creșterea de scădere.


PMI pentru industria prelucrătoare a urcat cu 0,7 puncte față de octombrie, până la 53,7 puncte, cel mai înalt nivel de la începutul anului 2018, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

În timp ce economia în ansamblu a avut „un ritm în decelerare, pe fondul intensificării pandemiei, cu impact la nivelul sectorului de servicii”, industria prelucrătoare a beneficiat de redinamizarea comerțului internațional, care a susținut accelerarea comenzilor noi, ca „și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT, în raportul citat.

Indicatorul PMI Compozit s-a redus cu un ritm lunar de 0,2 puncte până la 53,1 puncte în noiembrie. Comenzile noi au crescut pentru a cincea lună consecutiv, în timp ce componenta locuri de muncă s-a majorat pentru a treia lună la rând în noiembrie (cu cel mai bun ritm din aprilie 2019).


De asemenea, producția a accelerat, iar „componenta locuri de muncă a revenit în teritoriu pozitiv în luna noiembrie (pentru prima oară în ultimele 12 luni)”.

Creșterea industriei producătoare de bunuri de investiții are „cea mai bună dinamică din ultimul deceniu, confirmându-se intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu”, spune Andrei Rădulescu.

Serviciile trag în jos economia

Pe de altă parte, indicatorul PMI pentru sectorul serviciilor a scăzut cu 0,7 puncte față de octombrie, până la 52,2 puncte, „pe fondul reintroducerii de restricții (îndeosebi în țările din Europa) pentru contracararea intensificării crizei sanitare”, spune raportul citat.

Serviciile de afaceri și cele financiare au decelerat, iar serviciile de consum au scăzut luna trecută. Componenta care măsoară perspectiva s-a ameliorat pentru următoarele 12 luni (până la maximul ultimelor 80 de luni), „influențată de știrile pozitive din sfera vaccinurilor în dezvoltare pentru contracararea pandemiei”.

De asemenea, și sectorul terțiar a continuat să genereze locuri de muncă în luna noiembrie „cu cel mai rapid ritm din ultimele 21 lun”.

Și sectorul de servicii a crescut în SUA și China, precum și în India, Brazilia și Australia, dar a scăzut în Zona Euro, Japonia, Marea Britanie.

Țările care își revin

Analiza pe țări evidențiază creșterea economică din SUA, China, Germania, India, Brazilia și Australia și scăderea din Japonia, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Rusia și Irlanda, în luna noiembrie.

Conform previziunilor de toamnă ale Fondului Monetar Internațional (FMI), economia mondială s-ar putea contracția cu 4,4% an/an în 2020 și creșterea cu 5,2% an/an în 2021.

PIB-ul țărilor dezvoltate se va reduce cu 5,8% an/an în 2020, dar ar putea crește cu 3,9% an/an în 2021.

Pentru țările emergente și în dezvoltare FMI prognozează scăderea PIB-ului cu 3,3% an/an în 2020, urmată de creștere cu 6,0% an/an în 2021.
.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: