vineri

3 mai, 2024

13 martie, 2024

În luna ianuarie 2024, producția industrială a surprins cu o scădere semnificativă în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (-3,4%) comparativ cu decembrie 2023 și cu 3,9% față de aceeași lună din 2023.

Doar ca serie brută, în ianuarie, producția industrială a crescut cu 1,1% față de decembrie, numărul de zile lucrătoare fiind mult mai mic în decembrie. Față de ianuarie 2023, scăderea este de 4% în serie brută.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 3,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-3,5%), industria extractivă (-2,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,3%).


Comparativ cu ianuarie 2023  scăderea a fost consemnată în toate ramurile: scăderilor industriei extractive (-7,4%), industriei prelucrătoare (-4%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%).

Producție industrială scăzută la începutul anului 2024

Producția industrială a fost surprinzător de scăzută la începutul anului 2024. În termeni lunar, producția industrială a scăzut cu -3,4% și în termeni anuali cu -3,9% în ianuarie-24. Datele anterioare au fost revizuite semnificativ.

Economiștii de la BCR își păstrează însă prognoza de creștere a industriei cu 2% în 2024, după scăderea de 3% în 2023. Aceștia se bazeză pe revenirea economiei în zona euro, sbăbirea inflației și îmbunătățirea sentimentului de încredere, deși redresarea ar putea avea loc probabil în a doua parte a anului. Cu toate acestea, balanța pentru risc este înclinată mai degrabă în sensul defavorabil, adaugă analiștii.

Indicele BCR Manufacturing PMI a scăzut în februarie la 47,1 de la 47,6 în luna precedentă, managerii reclamând o reducere bruscă a comenzilor noi. Conform evoluției indicelui, anticipațiile pentru producția industrială în următoarele 12 luni s-au deteriorat în februarie, după ce în ianuarie înregistraserp cea mai mare revenire. PMI a rămas sub pragul de 50 care desparte creșterea de scădere, de la începutul colectării datelor în iulie 2023, ceea ce arată că sectoul producției industraile a rămas blocat în recesiune.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: