joi

30 mai, 2024

27 februarie, 2024

În anul 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (intern și extern) a fost practic constantă (creștere marginală de 0,7%), industria prelucrătoare înregistrând un avans de 1,4%, arată datele publicate joi de INS.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,6%). În industria energetică scăderea a fost de 23,4% față de 2022, când prețurile au explodat după ce Rusia a invadat Ucraina, declanșând criza energetică la nivel european. De asemenea, industria extractivă a scăzut cu 14,3%, mai ales în sectorul exploatării cărbunelui.

Decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a fost caracterizată de o scădere a afacerilor industriale, de 15,7% pe total, cu 15,7% pe fondul reducerilor din industria prelucrătoare (-16%) și industria extractivă (-9%). Pe marile grupe, cea mai mare reducere a fost în industria bunurilor de folosință îndelungată (-30%), bunuri intermediare (-22%) și industria bunurilor de capital (-16%).


Comparativ cu luna decembrie 2022, cifra de afecri pe ansamblu a scăzut cu 4%, pe fondul reducerilor din industria extractivă (-15%) și prelucrătoare (-3,5%). Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosință îndelungată (-16,3%), industria energetică (-9,1%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) și industria bunurilor de capital (-1,9%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 4,0%.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: