joi

29 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2017

Cei mai importanţi indici ai Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat, miercuri la prânz, noi maxime ale ultimilor cinci ani, continuând seria fastă din ultima săptămână.

Evoluția Bursei de la București este în acord cu cea a piețelor globale și mai ales a celor europene, care ating noi maxime.

Indicele BET, de referință pentru BVBa depășit miercuri pragul psihologic de 8.000 de puncte, continuând seria maximelor ultimilor cinci ani, înregistrate în aceste zile.


Indicele BET creştea, miercuri la ora 12.35, cu 1,13% faţă de închiderea de ieri, până la 8.003 puncte, şi cu 12,9% de la începutul acestui an.

Indicele BET, urmăreşte media variaţiilor cu care sunt cotate cele mai lichide 10 acţiuni de la BVB (cu excepţia societăţilor de investiţii financiare – SIF).

BET nu a mai înregistrat o valoare mai mare de 8.000 de puncte din 18 ianuarie 2008, (8.324 puncte), dar atunci piața se afla deja pe o pantă descendentă, care corecta maximele istorice din iulie 2007 și avea să se prăbușească în anul viitor, din cauza crizei. Indicele avea să termine anul 2008 la 2.901 puncte.

La rândul său, indicele BET XT, al celor mai căutate 25 de acţiuni de la BVB (inclusiv SIF-urile) şi-a depăşit propriul record al ultimilor cinci ani, trecând de pragul de 700 de puncte, după o creştere de aproape 1%, până la 719 puncte.

Lichiditatea


Soliditatea tendinței de creștere din acest an este confirmată de lichiditatea peste medie a pieței. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a depășit media pe anul trecut (8,1 milioane de euro), în jumătate din sesiunile anului 2017.

Mai mult, în 10 din sesiunile de tranzacționare din acest an lichiditatea a fost de peste 10 milioane de euro, pragul consacrat în mediul brokerilor ca reper de profitabilitate.

Pragul de lichiditate de 10 milioane de euro a fost atins și depășit în doar patru ani din existența de 22 de ani a BVB: în anii de glorie 2006 și 2007 de dinaintea crizei (în 24 iulie au fost atinse maximele istorice ale indicilor bursei), și în 2013 și 2014, când speranțele depășirii crizei au primit confirmarea pieței.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: