joi

25 aprilie, 2024

18 iunie, 2020

Aproximativ 40% din oameni care trăiesc în state democratice consideră că țara lor nu e de fapt democratică, conform Indicelui Percepției Democratice (DPI), realizat de grupul de cercetare Dalia Research, scrie Rador, care citează Emerging Europe.

Cercetarea va fi discutată la Conferința Democrației de la Copenhaga, programată săptămâna aceasta, la care lideri și activiști din lume vor discuta tendințele generale ale nemulțumirii democratice.

Percepția publică în privința democrației rămâne îngrijorător de redusă în întreaga lume, în special în patru țări în curs de dezvoltare din Europa – Polonia, Ungaria, România și Ucraina -, unde intervievații acuză deficite democratice mari:


Cel mai îngrijorător este nivelul ridicat al Deficitului Democratic Perceput, indicatorul ce măsoară ponderea respondenților care consideră că democrația e importantă raportat la procentul celor care cred că țara lor este cu adevărat democratică. Aceste date arată nivelul disparității dintre așteptările cetățenilor și realitățile percepute ale democrației țării lor.

În regiune, procentele sunt cu mult peste media mondială: Ucraina – 39%, Ungaria – 42% și Polonia – 48%. Ele sunt depășite doar de percepția cetățenilor din Venezuela, unde raportul este de 50%.

În România, 82% din intervievați cred că democrația e importantă, dar numai 54% cred că țara lor e cu adevărat democratică.


Rezultatele oferă de asemenea o perspectivă unică a percepțiilor reprezentative privind răspunsul la pandemie, iar aici regiunea se situează semnificativ mai bine. Aproape două treimi din cetățenii ungari și români (63%), 60% din ucraineni și 57% din polonezi consideră că guvernul lor a răspuns „bine” la criză, deși rezultatele se situează totuși sub media globală de 70%.

Totuși, e un lucru deosebit de pozitiv în comparație cu scorurile din Europa de Vest, unde nici Spania, nici Franța și nici Italia nu au trecut de 53%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: