26 octombrie, 2023

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut uşor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte.
Această situaţie s-a datorat scăderii componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 6,86%.

„Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut uşor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a săazut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 6,86%”, arată Asociaţia CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.


“Încetinirea creşterii economice precum şi noile masuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componenta care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte fata de exerciţiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de defict bugetar pentru anul curent, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

ActualAnticipatii1
Evolutia PIB (real)4,7%2,2%
Deficit Bugetar5,7%5,8%
Curs EUR/RON4,96285,0607
Rata inflatiei9,43%7,58%
ROBOR 3M6,38%5,90%
Randament 5Y RON6,63%6,17%
Randament 10Y RON7,12%6,47%
1Sursa: Sondaj Asociatia CFA Romania, final de an, 2023 (PIB, deficit bugetar), orizont de 12 luni (restul indicatorilor)

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: 

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
  • Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: