sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 decembrie, 2019

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat miercuri proiectul primarului Gabriel Firea cu indicatorii tehnico-economici ai viitorului Spital Metropolitan.

Valoarea investiției, inclusiv TVA, este de aproximativ un miliard de euro, adică similar bugetului pe care PMB l-a avut anul acesta. Costul nu include dotările cu aparatură.

Potrivit informațiilor anterioare ale primarului, unitatea urma să coste 400 de milioane de euro.


Datele tehnice:

  • va fi construit în Şoseaua Pipera nr. 55, 63 – 65
  • suprafața construită a Spitalului va fi de 27.000 mp
  • suprafața desfășurată (inclusiv parcări) va fi de 248.000 mp
  • lucrările vor dura cinci ani
  • vor exista 750 de paturi
  • 33 de săli de operație
  • 113 paturi ATI
  • 44 cabinete ambulatoriu
  • 1.139 locuri de parcare subterană, 206 locuri de parcare supraterană
  • ansamblul va avea un hotel și un helioport, o creșă și o grădiniță, plus un imobil cu 60 de locuințe

Polemici în ședința CGMB. Gabriela Firea: Nu plec acasă cu Spitalul 

Ședința de miercuri a fos una încinsă, chiar și consilieri care susțin proiectul, precum cei de la PNL, declarând că au nevoie de mai multe date pentru a vota în cunoștință de cauză și nu pot aproba o investiție de un miliard de euro fundamentată doar pe baza informațiilor cuprinse pe trei coli A4.

Gabriela Firea a ripostat și a explicat că Spitalul Metropolitan este nu doar necesar, ci și urgent, pentru bucureșteni.

„Nu cred că legislativul Bucureştiului şi anume Consiliul General îşi poate justifica un posibil vot negativ sau abţinere făcând presupunere că în spatele construirii unui spital extrem de necesar şi urgent pentru bucureşteni s-ar afla lucruri aşa zis necurate (…)


Nu se duce Firea acasă cu Spitalul Metropolitan, este un spital pentru români”, a declarat primarul Capitalei, citat de Digi24.

În cele din urmă, proiectul a trecut, cu votul PSD și PMP. Consilierii liberali cei de la USR s-au abținut de la vot.

Reaminitm că anul trecut, Nelu Barbu, fostul purtător de cuvânt al Cabinetului Viorica Dăncilă, declara, după transferul terenului din Pipera în domeniul public al Municipiului Bucureşti:

Acel teren necesar construirii Spitalului Metropolitan are o suprafaţă de peste 47.000 de metri pătraţi, este situat în şoseaua Pipera din sectorul 2 şi trece din domeniul public al statului şi administrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al Municipiului Bucureşti, iar termenul de realizare a investiţiei este de maximum 20 de ani.

Investiție controversată

Spitalul Metropolitan, devenit brusc proiectul prioritar al primarului aflat la final de mandat, a declanșat multe controverse.

Pe de o parte, există critici ce invocă o listă lungă de alte priorități ce trebuie rezolvate urgent în Capitală, înaintea construirii unui Spital Metropolitan: situația infrastructurii rutiere, starea rețelei Termoenergetica (fostă RADET, falimentată) din cauza căreia mai multe cartiere nu au avut căldură și apă caldă câteva zile, sutele de blocuri aflate în clasa I de risc seismic ș.a.m.d.

(Citiți și: „București – Sistemul de termoficare face implozie: 3 spitale și 3 cartiere fără apă caldă și căldură”)

Pe de altă parte, este discutabilă chiar existența unui astfel de spital.

Spitalele bucureștene sunt foarte aglomerate, însă explicațiile țin de ineficiența sistemului de sănătate din România:

  • suntem una dintre țările cu cele mai multe zile de spitalizare pe cap de pacient, pentru că se practică internarea în cazul unor intervenții ce se fac în ambulatoriu în restul Europei
  • sistemul dezastruos din provincie (cu excepția centrelor universitare) face ca mulți pacienți din toate colțurile țării, nu doar din județele apropiate Bucureștiului, să se trateze în unități din Capitală

În momentul în care se vor construi spitalele regionale, cu medici profesioniști și echipamente de vârf, și se va rfeorma sistemul, toate spitalele bucureștene vor avea grad de ocupare mult redus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: