Banca Națională a României (BNR) va analiza oportunitatea „implementării unor instrumente macroprudențiale care să asigure că nivelul de îndatorare a populației este sustenabil”, potrivit comunicatului emis, luni, de Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în urma întâlnirii Consiliului General al acestuia.
„CNSM a recomandat BNR să monitorizeze evoluțiile privind îndatorarea sectorului populației, inclusiv din perspectiva analizării oportunității implementării unor instrumente macroprudențiale care să asigure că nivelul de îndatorare a populației este sustenabil. CNSM va emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile la nivel european”, spune comunicatul citat.
Îndatorarea tatală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintăa 42% din PIB, dintre care 26% din PIB este îndatorarea totală a companiilor nefinanciare, potrivit datelor BNR.
Totodată, CNSM recomandă BNR şi ) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să colecteze informaţii despre principalii investitori din piaţa imobiliară comercială.
„CNSM a luat notă de preocupările BNR de colectare de informaţii suplimentare privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial” și a încurajat BNR şi ASF „să colecteze informaţii de la principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi de la instituţiile financiare pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică, precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare”.
În 14 iunie a avut loc cea de-a doua şedinţă a Consiliului general al CNSM, iar următoarea şedinţă este planificată a avea loc în data de 4 septembrie 2017.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.
Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.