miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 noiembrie, 2018

Petruş Alexandrescu (foto), profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică pe o durată de 3 ani, după executarea condamnării, pentru că și-a însușit banii plătiți de elevi pentru a participa la concursurile de matematică organizate de acest ONG.

Sentința nu este definitivă.

De asemenea, scrie Agerpres, Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit cinci ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la șase ani şi șapte luni de închisoare cu executare.


Pe latură civilă, condamnații sunt obligaţi să plătească aproape 7 milioane de lei către statul român, reprezentat de ANAF:

  • 2.983.388 lei reprezentând prejudiciul din evaziunea fiscală – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede
  • 2.552.474 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede şi Cristina Grezi
  • 1.444.383 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Georgeta Alexandrescu şi Asociaţia Arhimede.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumelor de 95.443 lei de la Petruş Alexandrescu şi 23.967 lei de la Georgeta Alexandrescu (sume obţinute din infracţiunea de delapidare).

Instanţa a hotărât menţinerea sechestrului pe sumele de bani, bunuri mobile, imobile şi conturi bancare aparţinând inculpaţilor Petruş Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Cristina Grezi şi Asociaţia Arhimede.

Într-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei director la Liceul „Nichita Stănescu” din Bucureşti) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017, la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Faptele pentru care sunt acuzați:


 

Anchetatorii au acuzat că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede ar fi înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând „taxe cursuri” şi „taxe concurs”, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind „taxe de sponsorizare” şi „cotizaţii membru”, atribuindu-le în aparenţă un caracter legal.

Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă.

O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrările, însă cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţia Arhimede sub formă de „donaţii” şi „sponsorizări”, pentru a nu fi plătite impozite la stat.

Prejudiciul total calculat de procurori se ridică la aproximativ 3,14 milioane de euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: