Ritmul scăderii activității economice în zona euro a încetinit în prima lună a anului, însă îmbunătățirea perspectivelor din industrie a fost contrabalansată parțial de o scădere mai abruptă a sectorului de servicii, arată un studiu publicat miercuri de Reuters.
Indicele compozit PMI, calculat de S&P Global, a avansat la 47,9 în ianuarie, de la 47,6 în decembrie, dar sub așteptările rezultate din sondajul Reuters (48,0) și marchează a opta lună consecutivă cu valori sub 50, care separă creșterea economică de contracație.
„Începutul anului aduce vești pozitive pentru zona euro, deoarece industria prelucrătoare are o tendință de ameliorare a traiectoriei descendențe înregistrate în ultimul an”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank, citat de Reuters.
„În domeniul serviciilor, contracția afacerilor este în prezent moderată, fiind în continuarea tendințelor observate în trimestrul IV al anului precedent”, a adăugat el.
Inflația dă semne de revenire
Sunt semne că inflația s-a majorat, odată cu creșterea atât a indicilor prețurilor inputurilor, cât și a celor la poarta fabricilor. Indicele prețurilor de producție a crescut la 54,2 de la 53,8, cel mai ridicat nivel din luna mai a anului trecut.
Acest lucru probabil îi va dezamăgi pe factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană, care doresc să aducă rata inflației la nivelul țintă de 2%.
„În declarațiile oficialilor privind momentul optim al reducerilor ratelor de dobândă de către BCE, indicii de preț PMI se aliniază cu discursul grupării dure din BCE”, a spus de la Rubia.
PMI pentru servicii a scăzut la minimul ultimelor trei luni la 48,4 de la 48,8 în decembrie, contrazicând așteptările sondajului Reuters care arăta o creștere la 49,0.
Cu toate acestea, optimismul cu privire la evoluția în continuare pentru acest an a crescut, iar indicele care caracterizează așteptările managerilor a crescut la 59,8 de la 58,3.
Activitatea de producție, despre care PMI arată că se contractă începând din iulie 2022, a scăzut din nou în această lună – deși într-un ritm mai diminuat. Indicele PMI a revenit la 46,6 de la 44,4, cu mult peste estimarea sondajului (44,8).
În timp ce fabricile au redus din nou numărul de angajați, au făcut-o într-un ritm mai lent, ceea ce indică faptul că este posibil ca perioada de contracție să se apropie de final. Indicele ocupării forței de muncă a crescut la 47,0 de la 46,7.
Situația economiei germane s-a deteriorat în ianuarie
Declinul economic din Germania s-a agravat în această lună, odată cu contracția atât a producției industriale, cât și a serviciilor, arată sondajul publicat miercuri.
Sectorul serviciilor a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele cinci luni, în timp ce reducerea producției industriale a fost mai lină.
Indicele HCOB German Flash Composite Purchasing Managers (PMI), întocmit de S&P Global, a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv la 47,1 în ianuarie, de la 47,4 din decembrie, sub prognoza de 47,8.
Indicele PMI compozit urmărește evoluția din sectoarele de servicii și de producție care, împreună, reprezintă mai mult de două treimi din economia germană.
„Germania s-a confruntat cu un început lent al noului an”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
PMI industriual a crescut la 45,4 de la 43,3 în decembrie, peste așteptările analiștilor de 43,7, dar rămâne în teritoriul de contracție.
Blocajul navelor din Marea Roșie are un impact asupra lanțurilor de aprovizionare ale sectorului de producție, așa cum demonstrează scăderea puternică a sub-indicelui timpilor de livrare, a spus de la Rubia.
Datorită relației inverse a acestui sub-indice cu indicele de producție, PMI industrial a crescut peste prognoze.
În ciuda provocărilor din Marea Roșie, scăderea continuă a costurilor cu intrările, deși încetinită, sugerează că cheltuielile de transport ar putea să nu exercite încă o influență covârșitoare asupra costurilor unitare agregate ale nenumăratelor bunuri de consum care urmează această rută, a spus de la Rubia.
***